Hlavní obsah

Muzeum papírových modelů představuje tvorbu originální výtvarnice

Novinky, Martina Váňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum papírových modelů připravilo pro návštěvníky Police nad Metují novou podzimní výstavu s názvem Nová zoo v České republice. Výstava představí originální výtvarnici, Janu Žuravnyjovou, která se již několik desetiletí věnuje tvorbě z papíru. Výstava potrvá do konce roku.

Foto: Martina Váňová
Článek

Učitelka přírodopisu v důchodu, která žije v Lounech, vytváří jeden originální papírový model za druhým. Její vášní je příroda, především je milovnicí fauny. Na výstavě je představeno přes 150 zvířat. Její tvorba je výjimečná.

V České republice je jen velmi málo papírových modelářů, kteří by měli podobný rozsah "stavební" činnosti jako Jana Žuravnyjová, která staví do slova a do písmene vše, co se z papíru dá postavit. Její doménou jsou ale zvířata od těch největších až po malé brouky.

Právě tato její ZOO tvoří hlavní část další autorské výstavy, kterou nyní polické muzeum pořádá. Její zoologická zahrada je mnohem pestřejší, než ty skutečné, protože v této ZOO najdete kromě obvyklých živočichů, jako jsou velké šelmy, primáti, ptáci či zástupci vodního světa, také brouky, motýly, papoušky, domácí mazlíčky, zástupce australské fauny. A jako první v republice vám může tato ZOO také představit proslulého čínského "plyšového medvídka" – pandu velkou, a to hned celou rodinku.

Další pozoruhodnou kolekci tvoří série dioramat představujících vývoj v jednotlivých geologických érách od prvohor do čtvrtohor. Tuto kolekci vytvořila především jako učební pomůcky pro základní školu v Lounech, kde velkou část svého života učila přírodovědu.

Další fenomén nemající obdoby jsou její zahrady, které můžete obdivovat na začátku výstavního prostoru. Tyto úchvatné modely paní Žuravnyjová vytvářela sama, jen na základě fotografií z publikací o zahradách.

Jana Žuravnyjová také staví velké množství staveb. Pár zajímavých ukázek těchto druhů papírových modelů vám také představujeme. V samém závěru výstavy jejích modelů pak můžete ještě zhlédnout unikátní kolekci figurek vojáků. Tyto figurky se v současnosti bohužel již nedají sehnat, protože jejich autor – italský výtvarník – asi před deseti lety zemřel a krátce poté byl web, kde své figurky poskytoval zdarma ke stažení, nenávratně zrušen. Figurky jsou tak dnes již velmi raritní záležitostí.

Tato výstava dokazuje, že ani v pokročilém věku není pozdě začít stavět papírové modely. Jana Žuravnyjová je toho jedinečným příkladem.

Reklama

Výběr článků

Načítám