Hlavní obsah

Muzeum Karlova mostu zve návštěvníky na výpravu do středověku

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při procházce Prahou se každý turista dřív, nebo později dostane ke Karlovu mostu - a právě zde na Staroměstské straně u věže je Muzeum Karlova mostu. Nachází se hned vedle kostela sv. Františka z Assisi.

Foto: Jiří Cysař

Expozice muzea

Článek

Po zaplacení vstupného jdeme dlouhou chodbou, kde jsou vystaveny exponáty vztahující se k historii muzea - a to včetně výstavby, rekonstrukce a v neposlední řadě i současnosti mostu.

V jedné z výstavních místností jsou také figury v životní velikosti představující řemeslníky přímo při stavbě. Najdeme zde tesaře i kameníky. Je zde také vystaven středověký rumpál na zvedání těžkých kamenných bloků používaných při stavbě této historické dominanty Prahy. Chodbu lemují repliky soch umístěných na mostě.

V další z výstavních místností můžeme spatřit model Karlova mostu přímo z doby výstavby s podrobným popisem průběhu stavby. V posledním výstavním prostoru na konci chodby vlevo scházíme po točitých schodech a zde se nalézají základy předchůdce Karlova mostu, tj. Juditina mostu. Zde můžeme vidět i originály mříž z Karlova mostu a dva reliéfy, které jsou vždy umístěny pod sochami. V muzeu probíhají také vždy výstavy, v současné době je zde výstava čokolády.

Hned při odchodu z muzea se proti nám objeví další chodba - vede pod kostel do historických základů kostela svatého Františka z Assisi. Při pohledu nahoru z jedné části podzemních prostor můžeme přímo hledět průhledem podlahy do kostela.

Po prohlídce muzea je možné využít projížďky po Vltavě. Vyplouváme prostornou lodí pro 30 osob, za odborného výkladu kormidelníka s nádhernými výhledy na Pražský hrad a mostní konstrukci míříme k Čertovce, proplouváme až k točícímu se mlýnskému kolu a vidíme zde sedícího vodníka. Zajímavostí tohoto místa jsou protipovodňová vrata umístěná zde po rekordních povodních v roce 2002. Vrata jsou přímo součástí náplavkové restaurace a vysouvají se z ní. Plavba trvá zhruba 45 minut a vrátíme se zpět do přístaviště pod Karlovým mostem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám