Hlavní obsah

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech zve na novou výstavu o Velké válce a vzniku Československa

Novinky, Veronika Plachá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech, pobočka Západočeského muzea v Plzni, zahájilo výstavu „Velkou válkou k vlastnímu státu (1914-1918). Zbraně 1. světové války a vznik Československé republiky“. Výstavou se rokycanské muzeum snaží veřejnosti přiblížit tato dvě velká výročí.

Foto: Veronika Plachá

Velký výstavní sál v ul. J. Knihy v Rokycanech.

Článek

V letošním roce si připomínáme sto let od konce 1. světové války a přímo v těchto dnech pak také výročí vzniku samostatného československého státu. A cesta, která vedla k uznání Československé republiky, nebyla vůbec snadná. Do té doby největší a nejhrůznější válka podstatně změnila mapu světa, změnila zvyky, tradice, morální hodnoty, společnost a také politické uspořádání. Výsledkem války byl pak vznik nových samostatných států v Evropě a jedním z nich bylo právě i Československo.

V první světové válce vojáci vyzkoušeli řadu nových zbraní, proto je značná část výstavy věnována právě jim. Vystaveny jsou pušky, bodáky, pistole, nechybí ani revolvery nebo ruční granáty. K výzbroji náležela také výstroj, k vidění jsou tedy různé helmy, přilby či čepice. Prostor je také věnován vojenským vyznamenáním.

Autoři výstavy, PhDr. Hana Hrachová Ph.D. ze Státního okresního archivu v Rokycanech, PhDr. Miroslav Hus a Bohumil Diviš ze Západočeského muzea v Plzni, se tedy výstavou snažili ukázat, co vše vojáci z vybraných bojujících států využívali a používali, jaká vyznamenání dostávali za zásluhy a za statečnost a celkově chtěli veřejnosti přiblížit onu těžkou dobu.

Neopomněli pak připomenout události spojené přímo s městem Rokycany. Je zde pamatováno na legionáře a oběti války z Rokycanska. Rovněž je zde zmíněn rokycanský rodák, Jiří Stříbrný, jenž byl u samotného vzniku Československé republiky.

Pro veřejnost byla tato vzpomínková výstava otevřena 26. října, potrvá až do 3. února 2019. Výstavu si mohou zájemci prohlédnout ve výstavních sálech muzea v ul. J. Knihy 146 v Rokycanech, vždy od úterý do neděle, od 8.00 – 12.00 a 12.30 – 16.00. 

Informace o vstupném na www.zcm.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám