Hlavní obsah

Muzejní noc v Muzeu Brněnska

Novinky, Petra Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již tradičně se Muzeum Brněnska v noci ze soboty 21. května na neděli 22. května připojí k festivalu muzejních nocí.

Foto: Archiv Muzea Brněnska

Památník písemnictví v Rajhradě

Článek

Zajímavý podvečerní a noční program se odehraje zároveň na třech pobočkách muzea – v Památníku písemnictví v Rajhradě, Památníku Mohyla míru na Prateckém kopci a v Podhoráckém muzeu v Předklášteří.  

V Památníku písemnictví v Rajhradě se představí klášterní vinařství a bylinkářství a zazní tóny cimbálové muziky Vonica. Součástí programu bude světelná barokní iluminace v rajské zahradě.

Památník Mohyla míru nabídne prohlídky stěžejních částí multimediální expozice „Bitva tří císařů. Slavkov / Austerlitz 1805“ a expozice „Fenomén „Austerlitz“ s doprovodným programem pro děti. V pavilonu muzea vystoupí ženský pěvecký sbor Mladost. Mimořádnou noční atmosféru dokreslí slavnostní osvětlení památníku. 

Podhorácké muzeum se letos připojilo k celostátním oslavám 700. výročí narození „otce vlasti“ císaře Karla IV. Doprovodný program provede hlavní výstavou sezóny, která nese název Lucemburkové a klášter Porta coeli.

Do budovy klášterního proboštství přijede osobně císař Karel IV. se svým doprovodem, a to hned třikrát v 19.15, 20.15 a 21.15 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na středověkou dvorskou zábavu v podobě hudby, tance a zpěvu. K celkové atmosféře přispěje posezení a bohaté dobové občerstvení. Jako každý rok nebudou chybět časované večerní prohlídky původně klášterního, dnes farního kostela, jehož unikátní západní portál bude po setmění nasvícen.

Vstupné činí 20 Kč. Doprava je zajištěna zdarma speciálními autobusy. 

Muzeum Brněnska spravuje Muzeum ve Šlapanicích, Muzeum v Ivančicích, Podhorácké muzeum, Památník písemnictví na Moravě, Památník Mohyla míru a jeho nejnovější pobočkou je Vila Löw-Beer v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám