Hlavní obsah

Muzejní noc 2018 v Muzeu Brněnska

Novinky, Petra Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí květnovou sobotu se do letošní Brněnské muzejní noci zapojí čtyři pobočky Muzea Brněnska – Muzeum ve Šlapanicích, Podhorácké muzeum, Památník písemnictví na Moravě a Památník Mohyla míru.

Foto: Archiv Muzea Brněnska

Mohyla míru na prateckém kopci

Článek

Muzeum ve Šlapanicích připravilo ve spolupráci s uměleckou skupinou Fuerza del Fuego zajímavý doprovodný program. Návštěvníci se mohou těšit na dvě „flagshow“ (vystoupení s šátky) a ukázku „sock-poi“ (žonglování s ponožkami). Na představení navážou workshopy, kde si děti vyrobí z podkolenek měkké míčky a budou se s nimi učit žonglovat. Po setmění pak na příchozí čeká před budovou muzea hlavní část programu „fireshow“ (ohňová show za doprovodu hudby). Program je plánován od 16:30 do 21:30 hodin. 

Bohatý program od 18:30 do 23:30 hodin připravilo Podhorácké muzeum v Předklášteří. Kromě aktuálních výstav a expozic návštěvníky čeká vystoupení cimbálové muziky Kyničan a ochutnávka prvního piva z obnoveného pivovaru Porta coeli. Dále tance z Tišnovska v podání tanečníků KVJ Tišnov, ukázky řemesel, promítání filmu o šelmách Causa Carnivora, prohlídky farního kostela, ochutnávky vín a moštů a bohaté občerstvení. Zajímavostí bude i hlasová dílna „zpěvomat“. 

Památník písemnictví na Moravě v Rajhradě nabídne svým návštěvníkům v průběhu Muzejní noci hudebně literární pásmo Doteky, propojující verše Soni Lankové s kompozicemi a instrumentálním uměním mladého varhaníka a skladatele Adama Davida. Vystoupení jsou plánována na 19:00, 20:00 a 21:00 hodin. Součástí muzejní noci budou atraktivní komentované prohlídky původní historické knihovny s 18.000 svazky v honosném barokním sálu (18:30, 19:30, 20:30 a 21:30 hodin). 

Památník Mohyla míru na prateckém kopci uvítá návštěvníky ve večerních hodinách (18.00-23.30 hodin), kdy budou moci navštívit slavnostně nasvícenou kapli i vybrané části muzejních expozic. Doprovodný program je tentokrát zaměřen na konec II. světové války a proti sobě stane Rudá armáda a vojska nacistického Německa (stejně jako tomu bylo ve skutečnosti v dubnu roku 1945). Dále je plánováno vystoupení hudebního tělesa, vojenské ležení, vystoupení v dobových kostýmech a program pro děti. Občerstvení zajistí muzejní kavárna. 

Muzeum Brněnska spravuje Muzeum ve Šlapanicích, Muzeum v Ivančicích, Podhorácké muzeum, Památník písemnictví na Moravě, Památník Mohyla míru a jeho nejnovější pobočkou je Vila Löw-Beer v Brně. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám