Hlavní obsah

Může za zmizení Mostu magistr Kelly?

Novinky, Jitka Mlčáková

Proklínám toto zlořečené místo a odsuzuji ho k věčné záhubě - tuto kletbu prý kdysi pronesl Edward Kelly na hradě Hněvín a opravdu se vyplnila. Ze starého královského města Most nezbyl kámen na kameni.

Foto: CBS Nakladatelství

Most, hrad Hněvín

Článek

Z původního města s ulicemi, měšťanskými domy, tajemnými zákoutími a dvěma náměstími se dochoval pouze kostel Nanebevzetí Panny Marie, který však musel být při likvidaci starého města posunut o téměř 850 metrů dál. Tento počin se si zasloužil zápis do zlaté knihy Guinesových rekordů tisíciletí.

Může za to však magistr Kelly, jež se těšil přízni císaře Rudolfa II, a který mu nechal na hradě Hněvín tyčícím se na stejnojmenném vrchu nad městem Most, postavit alchymistickou laboratoř? Staré město muselo ustoupit z prostšího důvodu, nacházelo se pod ním uhlí.

Nové město Most se muselo budovat znovu, krajina dostala nové tvary, na místech, kde kdysi stály vesnice jsou dnes kopce vytvořené ze zeminy vytěžené z povrchového dolu. Na jednom takovém místě dnes stojí Hipodrom rekultivační odpočinkový park s golfovým hřištěm a dostihovou dráhou, na dalším například mostecký autodrom v jehož blízkosti se nachází vodní nádrž Matylda – uměle vytvořené jezero zatopením bývalého lomu, dnes je jezero oblíbeným rekreačním střediskem.

Flájská přehrada je zásobárnou pitné vody pro rozsáhlou část zalidněného podhůří a její dutá betonová hráz je ojedinělou technickou památkou.

Dřevěný kostelík ukrytý v lůně hor je nejstarší sakrální lidová stavba v celém Krušnohoří. Kostel rozebrali ve Flájích, aby ho nezaplavila voda z přehrady a znovu postavili v Českém Jiřetíně.

Na svazích Krušných hor v blízkosti Horního Jiřetína stojí za návštěvu zámek Jezeří. Na Růžovém vrchu na okraji obce Hora Svaté Kateřiny se tyčí ve výšce 21 metrů kamenná rozhledna s kruhovým půdorysem. Po zdolání 87 schodů se vám naskytne nádherný pohled na celé Krušné hory.

Krásné letecké fotografie Mostecka budou k vidění v knize Mostecko z nebe, kterou právě připravuje zlínské CBS Nakladatelství. Předpokládaný termín vydání je začátkem příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám