Hlavní obsah

Moravskoslezská metropole očekává druhé česko-německé kulturní dny

Novinky, Vladimír Šmehlík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava se přejmenuje na Ostrau, alespoň symbolicky v rámci druhých česko-německých kulturních dnů, které budou zahájeny 12. března. Připraveny jsou filmy, autorské čtení Jana Faktora, workshopy nebo třeba komentovaný výlet za německou minulostí našeho regionu.

Foto: Vladimír Šmehlík
Článek

Ostravské Centrum kultury a vzdělávání připravuje ve spolupráci s Katedrou germanistiky Ostravské univerzity v pořadí již druhé česko-německé kulturní dny. Festival s poněkud zavádějícím názvem Ostrau der Kulturpunkt přiveze do města filmovou přehlídku s řadou doprovodných programů.

Festival bude zahájen vernisáží plakátů Klause Staecka, kterou se do Ostravy podařilo získat díky úzké spolupráci s pražským Goethe Institutem. Výstava a tím i celý festival odstartují v pondělí 12. března v ostravském klubu Atlantik.

Filmový program festivalu se zaměřuje na současnou německou kinematografii. Ostravské Minikino uvede například novinku Andrease Veiela, Kdo, když ne my nebo třeba Povídkový film Deutschland 09 – 13. krátkých filmů o stavu národa.

Poprvé se Ostravanům představí i známý německý spisovatel českého původu Jan Faktor. Je autorem knih Schornstein (2006), Georgs Sorgen um die Vergangenheit oder Im Reich des heiligen Hodensack-Bimbams von Prag (2010). Za druhý titul byl nominován na cenu Lipského knižního veletrhu 2010 a Německou knižní cenu 2010. Stal se tak vůbec prvním Čechem, který dosáhl takto výrazného úspěchu na poli německy psané literatury. Faktor vystoupí na autorském čtení v pořádajícím klubu Atlantik ve středu 14. března.

Partnerským městem Ostravy jsou Drážďany, ze kterých se na festival chystá dvojice mladých dj´s Steve leopold a Kristian Kelvin, kteří se utkají ve svém umění na páteční festivalové party v klubu Rio City.

Festival proběhne v Ostravě od 12. do 17. března. Bližší informace najdete na www.klubatlantik.cz nebo www.minikino.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám