Hlavní obsah

Moderní technika osvětluje operační a porodní sály Nemocnice Valašské Meziříčí

Novinky, Radka Miloševská

Moderními operačními světly je v Nemocnici Valašské Meziříčí nově vybaven jeden ze sálů Centrálních operačních sálů, dva porodní sály a také chirurgická ambulance v rámci zákrokového sálku.

Foto: archiv nemocnice

Nová operační diodová svítidla jsou velmi snadno nastavitelná a lze je přizpůsobit bez vrhání stínů do operačního pole.

Článek

Starší typy světel nahradila nemocnice modernější technologií, díky níž se osvětlí více operační plochy než dosud. Výměna světel si vyžádala investici ve výši téměř 900 tisíc korun.

„Nová světla mají oproti minulým nejen značně vyšší svítivost, ale díky LED technologii jsou i mnohem úspornější a pro personál je jejich používání komfortnější. Jsou jednodušší na údržbu i manipulaci,“ sdělil referent zdravotnické techniky valašskomeziříčské nemocnice Ing. Jaromír Petřík s tím, že další sály budou vybaveny novými nejmodernějšími světly postupně v dalších měsících.

Zcela nové, moderní operační světlo má 30 eliptických reflektorů rozdělených do 6 modulů. Systém E-View umožňuje chirurgovi nastavit rozsah osvětleného pole tak, aby získal správný typ světla pro každý chirurgický zákrok, který potřebuje při provádění dané operace.

Nové operační diodová svítidla jsou velmi snadno nastavitelná a lze je přizpůsobit bez vrhání stínů do operačního pole, neboť nastavení probíhá přímo ve zdroji světla.

K mísení světla dochází přímo ve světelné jednotce a ne, jak tomu bylo u starších typů, až v operačním poli. „Lze také podle potřeby upravit tvar osvětlení na kruhový nebo oválný. Geometrii světelného pole je možné upravovat podle anatomických potřeb nebo podle použité operační metody,“ vysvětluje Ing. Jaromír Petřík s tím, že teplotu chromatičnosti (barevná teplota) lze nastavit na denní světlo nebo na teplé bílé umělé světlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám