Hlavní obsah

Množství vody v těle zjišťují na dialýze v Šumperku novým moderním přístrojem

Novinky, Radka Miloševská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novým monitorem sledují zdravotníci na Dialýze Šumperk množství vody v těle u nemocných pacientů. Moderní přístroj umí stanovit stupeň zavodnění nemocných, který dosud zdravotnický personál zjišťoval pouze na základě klinických příznaků (hodnota krevního tlaku, dýchací potíže, edémy).

Foto: archiv Dialýzy Šumperk

Moderní přístroj umí stanovit stupeň zavodnění pacientů, který dosud zdravotnický personál zjišťoval pouze na základě klinických příznaků.

Článek

Pacienti se selháním funkce ledvin mají velmi často sníženou schopnost vytvářet dostatečné množství moči. Tekutiny se v těle hromadí a je nutné jejich odstranění ultrafiltrací při dialýze. Součástí jejich režimu je také omezování příjmu tekutin, což je pro pacienty často velmi nepříjemné.

„Sledování hydratace, tedy zavodnění pacienta, je jedním ze základních úkolů dialyzačního lékaře. Při převodnění totiž hrozí riziko zvyšování krevního tlaku, vzniku otoků, dušnosti až i srdečního selhání. Naopak nadměrná ultrafiltrace – odstraňování tekutiny při dialýze - může vést ke křečím, poklesu krevního tlaku, nevolnosti, zvracení i poruše vědomí,“ vysvětluje primář Dialýzy Šumperk MUDr. Petr Schlemmer, proč je sledování hydratace pacientů tak důležité. Nový přístroj umožňuje navíc určit jak zavodnění pacienta, tak hmotu netučné tkáně a hmotu tělesného tuku.

Pokud zdravotníci odhalí, že je pacient převodněný, což je častější případ, odstraní přebytečné tekutiny ultrafiltrací. „Samozřejmě musíme být opatrní, aby nedošlo k příliš rychlému odvodnění s nepříjemnými průvodními projevy. V případě, kdy je pacient dehydratován, aplikujeme infúze, a je-li schopen, přijímá i větší množství tekutin pitím a má tedy volnější režim,“ doplnil primář Schlemmer.

Investice do nového přístroje činila více než 350 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám