Hlavní obsah

Mnohobarevný festival ProART letos spojí Prahu, Brno a Valtice

Novinky, Glena Rauerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třináctý ročník mezinárodního festivalu ProART se poprvé v jeho historii uskuteční na třech místech - Brně 26. června - 3. července a 17. 7. - 22. července, v Praze 7. - 10. července a novinkově ještě 24. - 28. července ve Valticích na počest 400. výročí úmrtí Williama Shakespeara.

Foto: Martin Babic

13. ročník festivalu ProART

Článek

Proto také motto letošního festivalu pochází z pera tohoto dramatika: Svět je jako divadlo a my jsme jako herci v něm...

Osu festivalu tvoří 15 multižánrových večerů, z nichž tři patří účastníkům workshopů a jejich pedagogům. Hosty festivalu budou například Tomas Danielis (SK/AT) a německé duo BOkomplex se svými projekty na hudbu Johanna Sebastiana Bacha, nebo polsko-americké duo z Vídně Hygin Delimat a Josseline Black, zabývající se architekturou v pohybu. Z Rakouska bude rovněž projekt inkluzivního souboru Ich bin OK Dance Company, který vystoupí ve společném večeru s brněnskými Proty boty.

Rezidenční ProART Company představí dva nové kratší kusy Cadenza - Pilgrim Song na hudbu severských skladatelů v choreografii Martina Dvořáka a projekt věnovaný skladatelce Kaprálové pod názvem Vitka. Zbrusu novými choreografiemi Leonie Wahl (CH/AT) a Henrika Kaalunda (DK/DE) pak vzdají hold Shakespearovým Sonetům.

Umění taneční, hudební a divadelní improvizace budou reprezentovat večery s hudebním duem manželů Havlových, tanečníků Pascala Merighiho, Henrika Kaalunda, Martina Dvořáka a Lukáše Lepolda, stejně jako populárního pražského seskupení IMPRA, nositelů studentské Ceny Thálie. Ve své koncertní talkshow pak v brněnské Vile Tugendhat vystoupí i stálice české populární hudby Bára Basiková.

Doprovodné workhopy se letos uskuteční pod vedením 23 lektorů (mj. Pascal Merighi, Brigitte Fassbaender, Henrik Kaalund, Štěpán Pácl, Veronika Žilková, Eduard Klezla, Ida Kelarová a další) ve spolupráci s Moravskou galerií v Brně, HAMU v Praze a Národním centrem divadla a tance ve Valticích.

Festival je otevřený každému bez omezení věku či profesní úrovně, lekce jsou odstupňovány podle obtížnosti. Denní plán si vytváří každý sám, každý účastník dostane k workshopům zdarma také jeden volný vstup na večerní program. Přihlásit se na workshopy je možné prostřednictvím elektronické přihlášky, kompletní přehled jednotlivých večerů najdete na www.proart-festival.

Reklama

Výběr článků

Načítám