Hlavní obsah

Mníšecký zámek zve na rekonstrukci bitvy z časů třicetileté války

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historické souboje a velká rekonstrukce historické bitvy se odehraje v pátek 5. července před zámkem Mníškem pod Brdy a také v jeho romantické zahradě. Začátek je v 11.00 hodin, start bitvy je stanoven na 18. hodinu. V sobotu 15. června na děti čeká také bohatý program plný pohádek.

Foto: Jana Digrinová

Boje byly vloni vedeny ze zámecké zahrady v Mníšku pod Brdy.

Článek

Třicetiletá válka je v plném proudu, všude se jen pustoší a rabuje a ani poddaní z mníšeckého panství se v této době svému osudu nevyhnou. Do Mníšku přitáhla švédská vojska, která neustále shání nějaký proviant.

Vojáci, kteří křičí neznámou řečí, odnášejí slepice, dobytek a vše, co najdou k snědku. Vede je známý velitel, o kterém se ví, že nepohrdne žádnou kapkou alkoholu, Johann Banér. Ten zpustošil už dobrou půlku Čech a stále mu to není málo. Píše se rok 1639 a on se rozhodl srovnat se zemí i renesanční zámek Mitroviců, který se nachází nedaleko sídelního města českého království.

"Vraťte se s námi do této pohnuté doby a přijďte se podívat na volnou rekonstrukci bitvy a dobývání zámku Švédy. V předzámčí bude plno vojáků, kteří se chystají bojovat jako o život na obou stranách. Uprostřed bojové vřavy měli v nepřehledných situacích nelehký úděl, často sotva rozeznali nepřítele od příslušníka svého pluku. Všude plno prachu a kouře a ohlušujícího hluku z vypálených střel kanónů, děl a dalších zbraní," popsala bitvu průvodkyně Marie Charvátová.

Historická bitva o zámek se letos uskuteční v pátek 5. července od 18.00 do 19.00 hodin, ale bohatý program se připravuje po celý den od 11.00 do 17.00 hodin v zámecké zahradě i na louce před zámkem.

Těšit se můžete na vystoupení skupin historického šermu a taneční vystoupení. Představí se Alotrium, Manus Regis, Rebel, Fuente Ovejuna, Balteus, Nevers, Animata, Krvavý regiment, Brandýská Garda, Plzeňští střelci, Golem, Ortel, Regius, Taurus.

A to zdaleka není všechno. Připraveny budou i ukázky řemesel jako vaření piva, kovářská dílna, dále vojenský tábor z 30leté války, střelba z kanonu a cvičení mušketýrů. Součástí programu bude také sokolník, lukostřelba a samozřejmě dobové tržiště.

Celodenní vstupné bude 150 Kč, 130 Kč pro děti do výšky meče. Večerní bitvy se účastní 130 účinkujících a celá bude provázena slovem moderátora Standy Berkovce. Bojujeme za každého počasí a moc se těšíme, že se s námi přijdete bavit.

Tuto sobotu 15. června je na zámku den plný pohádek. Zábavné prohlídky jsou věnované Popelce i Leontýnce a dalším pohádkovým postavičkám. Začínáme v 11.45 hodin. Odpoledne od 14.00 hodin startuje putování Do pohádky za zvířátky a to Mníškem pod Brdy.

Jedno zastavení na vás čeká i v zámecké zahradě. Začínáme na náměstí na farní zahradě a cíl je u Zadního rybníka. Čeká vás i vodní bitva. O překvapení nebude nouze a postará se o ně Občanské sdružení Oáza, které program pořádá. 

Reklama

Výběr článků

Načítám