Hlavní obsah

Mníšecký zámek bude mít vstup zdarma

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Mníšek pod Brdy nabídne u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel 18. dubna pro jednotlivce vstup na I. okruh zdarma. Jeho součástí je i barokní kaple s obrazem Karla Škréty, jídelny a salóny s portréty majitelů, knihovna s klenutým stropem nebo pracovna s loveckými trofejemi.

Foto: Anna Čelouchová
Článek

Mezinárodní den památek a historických sídel byl vyhlášen organizací UNESCO již před sedmatřiceti lety. Někde se otevřou prostory běžně nepřístupné veřejnosti, někde proběhnou netradiční akce a zámek Mníšek při té příležitosti nabídne návštěvníkům vstup zdarma na první prohlídkovou trasu.

Na prvním zámeckém okruhu je vlastně čeká cestování časem od baroka až po 20. století. Prohlídka začíná barokní kapličkou, ve které se nacházejí dokonce původní dřevěné lavice s vyřezaným letopočtem dostavby zámku. 

Následují slavnostní jídelny s barokním a novobarokním nábytkem, salónky s rokokovým a klasicistním vybavením a na konci vstoupí návštěvník do moderně vybavené komnaty, která sloužila za první republiky jako kancelář pro správu velkostatku. A zde je už k vidění psací stroj, telefon i rádio z minulého století.

Vstup zdarma se nevztahuje na zájezdy a hromadné skupiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám