Hlavní obsah

Mladý týnišťský big band nespí na získaných vavřínech, čeká ho série koncertů

Novinky, Dana Ehlová

Mladý týnišťský big band, orchestr složený převážně z žáků a absolventů Základní umělecké školy v Týništi nad Orlicí, si za více než dvacet let vydobyl dobré jméno nejen na východočeské hudební scéně, ale sklízí úspěchy i mnohem dál.

Foto: Mtbb (archiv)

Na XV. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu v České Kamenici získal Mtbb první místo ve zlatém pásmu v kategorii big bandů nad 25 let.

Článek

Po úspěšném vystoupení s hostem Ondřejem Rumlem na 19. Týnišťském swingovém festivalu Jardy Marčíka, který se konal první červnovou sobotu, se orchestr skvěle prezentoval na 15. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu v České Kamenici, v jehož pořádání se spolu s tímto městem střídá Děčín, a letos proběhl ve dnech 13. až 15. června.  

Mladý týnišťský big band soutěžil v kategorii big bandů nad 25 let, která probíhala v Děčíně. „Není to jen o tom, že big band přijede odsoutěží a má splněno. Vždy se k tomu váže ještě většinou jeden koncert, buď v partnerských městech tohoto festivalu, nebo přímo na náměstí obou pořadatelských měst,“ poznamenala k účasti týnišťské kapely na severu Čech Tereza Myšáková. „Mladý týnišťský big band letos poprvé hrál koncert na náměstí v Rumburku,” dodala.

K tomu, jak probíhá vlastní soutěž, dále sdělila: „Big bandy vystoupí s maximálně dvacetiminutovým repertoárem dle vlastního výběru. Letos s sebou Mtbb neměl žádného vokalistu, proto soutěžní vystoupení bylo zcela orchestrální. Porota je každoročně mezinárodní, letos pracovala ve složení Václav Hybš (dirigent, aranžér), Thomas Miklós - Maďarsko (dirigent, aranžér), Mgr. Tadeusz Mroczek - Polsko (skladatel, dirigent, aranžér), PhDr. Jaroslav Bayer (skladatel, dirigent, aranžér), Radim Smetana (skladatel hudební dramaturg), MgA. Tomáš Čistecký (tajemník poroty, dirigent, aranžér, pedagog).“

V kategorii big bandů nad 25 let “bojoval“ týnišťský orchestr v konkurenci dalších 11 big bandů z celé ČR ale i z Polska, Německa a Maďarska.

A jak si Východočeši vedli? I po 22 letech fungování Mladého týnišťského big bandu a přes stále větší konkurenci nových a "mladších" big bandů, dokázali pod vedením Pavla Plašila získat první místo ve zlatém pásmu. Absolutním vítězem této kategorie se stal Jan Konop Big Band z Polska.  

Kapela z Týniště nad Orlicí však nespí na získaných vavřínech ani o prázdninách a pilně koncertuje pro potěchu nejen svých příznivců, ale všech milovníků swingu a jazzu.

Již v sobotu 19. července vystoupí na Trčkově náměstí v Opočně v rámci OPOčnoFESTU 2014 a 23. srpna koncertuje v Semechnicích také na Rychnovsku.  

Tereza Myšáková na závěr odtajnila podzimní program orchestru: „V Týništi nad Orlicí jsou v přípravě Slavnosti města, kde by měl big band vystoupit v premiéře s Josefem Zímou. Od listopadu máme také nasmlouvány koncerty s Jazzovou mší Jaromíra Hniličky - Missa Jazz. V listopadu by měl big band spolu s Janem Smigmatorem vystoupit ve Rtyni v Podkrkonoší.“  

Reklama

Výběr článků

Načítám