Hlavní obsah

Mladí modeláři v České Skalici se učí základům programování v platformě Arduino

Novinky, Ivana Karlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kdo je přesvědčen o tom,že modelářské umění je jen o stavění modelů, respektive o lepení, barvení,se velice mýlí. Mladí modeláři se učí nejen tyto základy, ale i truhlářské dovednosti a znalosti elektroniky. Letos se v České Skalici pustili do úplně nové etapy výuky programování v platformě Arduino.

Foto: Ivana Karlíčková

programovací kroužek ARDUINO

Článek

Nejprve trocha historie. Modelářský kroužek Modelářského centra vznikl v České Skalici v létě 2010 prvními prázdninovými workshopy, nebo příměstským táborem pro děti z náchodského regionu, jak si to kdo pojmenuje.

Hlavním motivem a inspirací bylo zaplnit chybějící článek v dětské mimoškolní činnosti, ale především splnit přání dětí, které zajímala modelová železnice. Za svoji dobu působnosti se kroužek rozrostl z prvních 6 malých modelářů na více než 30 kluků i děvčat ve věku od 5 do 18 let zapálených pro modelařinu a modelovou železnici.

V několika posledních letech tu nadchli mnohé, pro které již klasické lepení domečků a tvorba krajinek přestávala být zajímavá. Je to prosté. Spojili klasickou modelovou železnici s digitálními komponenty a umožnili dětem ovládat vláčky pomocí současných technologií, a to chytrým telefonem či počítačem, kterými lze ovládat nejen pohyb, ale i zvuky lokomotivy.

Zajímavým projektem Modelářského centra je stavba modulové železnice, kterou se snaží napodobit provoz skutečné železnice. Modulová železnice je ovládaná digitálně, mladí modeláři ji ovládají pomocí tabletu a chytrých telefonů. Bylo nutné se naučit základům programování lokomotiv a příslušenství. Z tohoto důvodu vznikl letos nový programovací kurz pro členy modelářského kroužku.

V průběhu prvních podzimních schůzek se přihlásili zájemci do kurzu programování ARDUINO, jehož činnost podpořil Krajský úřad Královéhradeckého kraje, Město Česká Skalice a významná gumárenská firma z Červeného Kostelce. Potěšil velký zájem, do kurzu se přihlásili kluci i děvčata. Na schůzkách programovacího kurzu se účastnici zatím naučili základní příkazy, podařilo se měnit rychlost blikání LED diod, používání tlačítka a základní logické funkce OR, NOR, AND, NAND.

Díky těmto základům již mladí modeláři připravují své malé projekty, které budou testovány v průběhu školního roku. Nyní se učí základům sériové komunikace, která zjednoduší propojování desek ARDUINO s tlačítky, a desek, které vykonávají příkazy (spínají LED diody, ovládají serva a podobně).

Zajímavým projektem, na kterém se v současnosti pracuje, je ovládání návěstidel pro model železniční stanice v závislostech na přehozených výhybkách a požadovaných úkonech, nebo nahrazení tlačítka obvodem pro snímání obsazení koleje.

Díky tomu, že se děti z modelářského kroužku učí základům programování, mohou mít jednodušší rozhodování, pro který učební obor, či školu se v budoucnu rozhodnou, a také snazší výuku např. ovládání CNC strojů. Díky zaměření a činnosti modelářského a programovacího kroužku si mladí modeláři častěji vybírají technicky zaměřené střední školy.

V průběhu 7 let činnosti modelářského kroužku v České Skalici se modeláři rozhodli studovat na SPŠ el.it v Dobrušce, SZŠ v Trutnově, SPŠ v Hronově, Střední škole technické a řemeslné v Novém Bydžově, nebo například i na Střední uměleckoprůmyslové škole v Jablonci nad Nisou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám