Hlavní obsah

Mladí dobrovolníci uklidili Broumovské stěny a Teplické skály

Novinky, Aleš Rudl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O uplynulém víkendu - 15. a 16. října - nadšenci vyčistili od odpadků okolí turistických cest v chráněné krajinné oblasti Broumovsko. Turisté se opět mohou těšit na ničím nerušené procházky touto malebnou přírodou.

Foto: Aleš Rudl

Skupinka nese velké pytle plné odpadků z lokality Ovčín v Broumovských stěnách

Článek

Prvním cílem této veliké akce se stala Národní přírodní rezervace Broumovské stěny. Výrazný hřbet, z něhož vystupuje celá řada pískovcových skalních útvarů, je protkán celou řadou turistických stezek, které byly středem pozornosti.

Patnáctičlenný tým se rozdělil na tři skupiny a každá měla svoji vlastní trasu, aby byl sběr odpadků co nejefektivnější. Jedna ze skupin se věnovala především červeně značené hřebenové cestě a na ni navazující vyhlídky. Právě na těchto místech se turisté nejvíce zastavují, a proto zde byla největší koncentrace nepořádku a papírků všeho druhu. Z hlediska úklidu byla tato místa nejpracnější a nejnáročnější. Další parta lidí procházela doliny a i zde bylo často vidět údiv na tvářích, co vše zde neukáznění návštěvníci zanechali.

„Ještě že máme ty napichováky, které nám tu práci usnadňují,“ pochvalovala si Jana Říhová lískové pruty s bodákem, které byly výbornými pomocníky.

Všímavým očím sběračů neunikly ani obaly od bonbónů či nejrůznější kapesníčky. Pytle se rychle plnily a vzhledem k rozsáhlosti celého území opouštěly skupiny lesnatý hřbet až se setměním.

Další den se početný tým přesunul do Teplických skal, kde uklízení stezek pokračovalo v podobném duchu. I zde bylo patrné, jak bylo skalní město přes léto navštěvované, a v každém zákoutí se vždy našlo něco, co do přírody nepatří.

„Kdyby si každý uklidil po sobě svůj odpadek, tak by příroda vypadala mnohem lépe,“ posteskla si Eva Smolová při napichování obalu od sušenek, který ležel hned vedle skalního hřibu. Zároveň však byla velice potěšena, stejně jako ostatní účastníci, že se mohla zúčastnit projektu, který zlepšuje pro další návštěvníky tento překrásný kout naší vlasti.

Ubytování poskytla správa CHKO Broumovsko, která pomoc dobrovolníků velice uvítala  v mnohém jim vyšla vstříc. Projekt, se kterým mladí lidé sami přišli, byl podpořen z programu Think Big.

Reklama

Výběr článků

Načítám