Hlavní obsah

Mistrovství floristů ČR Děčínská kotva ovládla Klára Franc-Vavříková

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mistrovství floristů ČR Děčínská kotva 2014 je nejvyšší floristickou soutěží pořádanou v České republice. Letošní téma V LŮNĚ PŘÍRODY zná svého vítěze, vlastně vítězku, kterou se stala, v kategorii senior, favorizovaná Ing. Klára Franc-Vavříková.

Foto: Lenka Žáčková

Ing. Klára Franc-Vavříková

Článek

Pro hodnocení soutěže byl přijat oficiální stobodový systém Evropské federace profesionálních floristických asociací FLORINT, kterým jsou poměřováni všichni soutěžící.

Pro děčínské klání byly vybrány následující disciplíny: Letní slunovrat – vypichovaný věnec, Buď připraven! – tajná disciplína, Rozkvetlá zákoutí – sesazovaná kompozice do exteriéru a Louka v dlani – svatební kytice. V prvních třech neotřesitelně zvítězila Ing. Klára Franc-Vavříková.

A jak se na Děčínskou kotvu dívá ona sama?

„Na Děčínské kotvě jsem byla v řadě po páté, ale jednou ještě na vysoké škole. Největším zážitkem pro mne byla kdysi reakce odborné veřejnosti na techniku zaháčkovávání květin do svatební dekorace. Svět floristiky je fantastický, doufám, že ho budu moci ještě více přiblížit laické veřejnosti.“

Nezvítězila jste poprvé, Vaše svatební kytice obsadila první místo na Mistrovství floristů ČR v roce 2012 a v roce 2013 jste titul obhájila. Jste také vítězkou v kategorii Top na pražské soutěži Rosa Pragensis 2013. Co tyto soutěže pro vás znamenají a jakou hodnotu mají získané tituly?

„Titulem se mi otevřely další dveře. To bych chtěla využít především k šíření kouzla floristiky mezi laickou veřejnost. Neboť pokud nebude vědět laik, jak vypadá dobře provedená kytice, nebude u nás nikdy floristika na té správné úrovni,” osvětlila nám nejlepší floristka ČR.

Je si plně vědoma toho, že i díky vlastnímu úspěchu může posunovat „květinový obor“ na vyšší úroveň, například prezentačními akcemi, kterými jsou Květinový den na klášteru v Sázavě, Rozkvetlé Jezeří či Květinový ples.

SENIOR – Celkový vítěz

1. místo: Klára Francová-Vavříková

1. místo: Klára Francová-Vavříková 2. místo: Jan Milt, Květiny Milt

1. místo: Klára Francová-Vavříková 2. místo: Jan Milt, Květiny Milt 2. místo: Přemysl Hytych

3. místo: Pavla Plevová

Vítězkou v kategorii junior se stala Jana Lenochová ze SŠ zahradnické technické Litomyšl.

Pro 43. ročník soutěže poskytl důstojné zázemí Děčínský zámek, kde se konal i Gala večer, kterým provedla Ála Tichá a známý florista Pavel Hruška.

Mistrovství floristů ČR pořádá Střední škola zahradnická a zemědělská A. E. Komerse, Děčín – Libverda společně se Svazem květinářů a floristů ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám