Hlavní obsah

Mistrovství ČR v Turistickém závodě hostil Havířov

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 15. června se v Havířově-Šumbarku konalo Mistrovství ČR v Turistickém závodě. "Tento outdoorový sportovní závod je terénní běh v délce 2 až 6 km. Běží se v lesním terénu podle fáborků a plní se zásadní turistické úkoly," vysvětlila princip závodu stavitelka tratí Mgr. Ivana Zbořilová.

Foto: Josef Zajíc

M ČR Turistický závod , Havířov. Běh, Fúsková Andrea 15.6.2013

Článek

V sobotu 15. června 2013 se sešlo v Základní škole Moravská v Havířově-Šumbarku 183 závodníků všech 14 vypsaných kategorií na Mistrovství České republiky v Turistickém závodě.

Z pověření Rady turistických závodů při Asociaci TOM a KČT organizačně závod zajistil TOM Beskydská 9, Havířov a TOM UFO Ostrava. Spolupořadatelem byl KSVČ Juventus Karviná. Závod se konal u příležitosti oslav 125 let Klubu českých turistů.

"Běžecká trať je vyznačena v lesním terénu fáborky, barevně rozlišenými okruhy podle kategorií. Pro nejmladší je označena modře, pro starší bílou barvou a pro dorost a dospělé červenými fáborky. Tato trať je nejdelší měří od 4 - 6 kilometrů," informovala stavitelka tratí Ivana Zbořilová.

V Turistickém závodě nejde jen o běh. Závodníci musí na trati projít kontrolními body, kde plní zásadní turistické úkoly, které musí splnit bez chyb a v co nejkratším čase. Chyby v provedení úkolů znamenají bodové hodnocení, které se převádí na čas a přídá se k času běžeckému. Vítězí ten závodník, který má v závěrečném hodnocení nejkratší čas.

Na trati v lese poblíž Havířova-Šumbarku se plnily zajímavé, ale náročné úkoly různých disciplín. Hod na cíl, odhad vzdáleností, lanová lávka, běh podle azimutů, orientace mapy, určování dřevin, určování turistických a topografických značek, poznání kulturních památek a přírodních zajímavostí a uzlování.

Po ukončení závodu pořadatelé vyhodnotili a odměnili nejlepší ve 14 vyhlášených kategoriích. Závodníci byli spokojeni. Vyšlo počasí a organizace byla skvělá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám