Hlavní obsah

Mistr světa ve vyjímání ježka z klece vydává knihu

Novinky, Lucie Zikmundová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jan Trojan z Mělníka, který je dvojnásobným mistrem světa ve vyjímání ježka z klece, vydává knihu Po stopách Foglarova ježka v kleci. Křest se koná v sobotu 15. června ve 12.00 v Ledči nad Sázavou ve Sluneční zátoce.

Foto: Lucie Zikmundová

Jan Trojan, truhlář mělnické nemocnice, je dvojnásobným mistrem světa ve vyjímání ježka z klece. Vydává knihu Po stopách Foglarova ježka v kleci.

Článek

"Knížka vznikala asi tři roky, má bezmála dvě stě stránek. Když už jsem toho o ježkovi věděl tolik, až jsem se začal bát, abych to nezapomněl, začal jsem knížku sepisovat,“ říká o důvodech vzniku malé příručky pro sběratele Jan Trojan. Než ale kniha spatřila světlo světa, čekala pět let na půdě. Teprve pak ji autor nabídl na naléhání kamaráda nakladatelství.

Titul budou v sobotu křtít editoři knihy a spisovatel v místě, kde se každý rok setkávají přátele spisovatele. Jaroslav Foglar a jeho ježek v kleci provázejí Jana Trojana celým jeho životem.

Všechno začalo, když byl ještě kluk a začal chodit do skauta. „Přečetl jsem jednu Foglarovu knihu, pak další a toužil jsem jako dítě takové dobrodružství zažít taky,“ vypráví. Neopakovatelnou atmosféru později prožil v klubu Zelená šipka, skautský život v družině Tygrů 10. oddílu Mělník a později i jako skautský vůdce v 10. oddíle Toronto v Mělníku.

Chtěl ale zažít i pocity při psaní knihy tak, jako Jaroslav Foglar alias Jestřáb. „Mít ten pocit, že jsem sám něco napsal, že mám svoji knížku, kterou jsem stvořil,“ dodává truhlář.

Jeho profese, kterou se i vyučil, mu umožňuje ježky v kleci také vyrábět. Poslední letošní novinkou je replika nejvzácnějšího českého hlavolamu ze dřeva z roku 1941. Ježek je šestkrát větší než ten původní a 40 centimetrů vysoký. Vyrábí i klasické menší ostnaté hlavolamy. „Zájemcům udělám ježka z jakéhokoliv dřeva, které si donesou,“ říká Trojan. Dělal je tak už i z tisu nebo santalu.

Jan Trojan se bavil sedm let i řešením Foglarova hlavolamu na Memoriálu Jana Tleskače-Mistrovství světa ve vyjímání ježka z klece. Dvakrát vyhrál, dvakrát byl druhý a dvakrát skončil na čtvrtém místě. Ostnatý hlavolam umí z klece vytáhnout nejrychleji za tři vteřiny. Dnes už ale nesoutěží. „Nechávám to mladším,“ dodal Jan Trojan.    

Kdo je Jan Trojan:

Je mu 57 let, žije v Mělníku. Už 19 let pracuje jako truhlář v Nemocnici Mělník. Má dvě děti a dvě vnoučata. Je sběratelem hlavolamů, má přezdívku Roy a mezi jeho další záliby patří kreslení a zahrádka.

Reklama

Výběr článků

Načítám