Hlavní obsah

Miroslav Donutil na besedě v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Dům knihy Knihcentra.cz v Ostravě navštívil jeden z nejuznávanějších a nejpopulárnějších tuzemských herců Miroslav Donutil, aby besedoval o knize Petra Čermáka Pan Herec Miroslav Donutil - Co řekli nejen slavní?

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 17.4.2018 Beseda nad knihou Petra Čermáka: Pan Herec Miroslav Donutil - Co řekli nejen slavní ?

Článek

„Biografie je to opravdu jedinečná. Autor knihy Petr Čermák se zajímal, co si o této osobnosti myslí a co také řeknou další slavní jako Karel Gott, Hana Zagorová, Jiřina Bohdalová či Boleslav Polívka. Jak ho vnímají osobnosti z různých oborů, významní lékaři, sportovci či studenti, lidé zajímaví i obyčejní,” informovala o tématu knihy a besedy Hana Šromová, manažerka Knihcentra.cz Ostrava.

„Je to koláž výpovědí lidí nejen z uměleckého světa, ale také lidí, které jsem potkal třeba v místě rodiště Miroslava Donutila. Byl jsem například také v Bratislavě, kde jsem hovořil s panem Milanem Lasicou a dalšími. Přestože jsem si práci rozvrhl na rok, trvala dva roky. Přece jenom zpracovat šedesát rozhovorů dalo delší čas. Nyní si dávám pauzu,” řekl o své práci nad knihou Petr Čermák.

Beseda začala v pondělí 16. dubna ve 14 hodin. Prostor pro besedy v Knihcentru.cz Ostrava v Domě knihy byl již patnáct minut před začátkem zcela zaplněn fanoušky Miroslava Donutila. Předpoklad, že půjde o besedu zajímavou a pro zúčastněné podnětnou, nezklamal.

Miroslav Donutil vyprávěl. Připomněl velkého vypravěče Frantu Kocourka, který byl v této disciplíně králem.

„Vlastně se zasloužil, že jsem se do toho vyprávění pustil. Druhým takovým byl režisér Zdeněk Pospíšil, který mě k tomu vyprávění inspiroval. Také o mé vypravěčské činnosti rozhodla ředitelka pražské kavárny Viola paní Viklická, která mě dala první příležitost k tomu, abych to udělal. To jsou tři základní kameny, že jsem začal vyprávět,” svěřil se Miroslav Donutil.

Miroslav Donutil také vyjádřil svůj názor na seriály. „Musí mít dobrou dramatickou linii. Musíte vědět od začátku až do konce, jak a kam postava spěje. Musíte vidět a mít možnost si přečíst scénáře dopředu. Vědět, že je to kvalitně napsáno. A to se u všech seriálů, kterých jsem se zúčastnil, stalo.”

V závěru besedy jak Miroslav Donutil, tak autor knihy Petr Čermák odpověděli na doplňující dotazy. Oba pak trpělivě podepisovali knihu, kterou si účastníci zakoupili, památníčky s fotografiemi umělců a trpělivě se fotografovali se svými fanoušky.

Miroslav Donutil (1951) studoval herectví na brněnské JAMU. Již na studiích hrál v divadle Husa na provázku, kde pak v letech 1973 - 1990 odehrál několik skvělých rolí. Je třeba připomenout Baladu pro banditu, Bratři Karamazovi a další. Pak se stal členem činohry Národního divadla v Praze, kde působil až do roku 2013. Kromě jiných skvělých rolí se proslavil v roli Truffaldina ve hře autora Carlo Goldoniho (1707 - 1793) Sluha dvou pánů. V této inscenaci za 22 let odehrál 600 představení.

Petr Čermák (1968) absolvoval Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy. Společně s novinářskou i vydavatelskou činností na sebe upozornil recenzemi a eseji zejména v oblasti literatury a výtvarného umění. V posledním období se věnuje tvorbě portrétů významných osobností a Čechů, kteří svou zemi proslavili ve světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám