Hlavní obsah

Milan Uhde debatoval v Ostravě o muzikálu Balada pro banditu

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Antikvariátu a klubu Fiducia v Ostravě debatovali v úterý 12. června od 18 hodin autoři známého muzikálu Balada pro banditu Milan Uhde a Miloš Štědroň (ten navzdory své nepřítomnosti). Premiéra v Národním divadle moravskoslezském bude na programu ve čtvrtek 14. června v 18.30 hodin.

Foto: Josef Zajíc

Milan Uhde, Libor Magdoň a volná židle. 12.června 2012

Článek

U příležitosti nastudování inscenace Balada pro banditu v Národním divadle moravskoslezském v režii Petera Gábora se v úterý v 18 hodin v Antikvariátu a klubu Fiducia v Ostravě konala debata s autory muzikálu, kterou zahájil moderátor Libor Magdoň.

Zahájení debaty s dramatikem Milanem Uhdem a hudebním skladatelem Milošem Štědroňem mělo nádech tajemna. K debatě se dostavil jen Milan Uhde a židle. Židle, kde měl sedět Miloš Štědroň, zůstala volná.

"Dnes je to asi desátá debata, kterou velmi precizně zorganizoval Miloš Štědroň. Všechny dopadly stejně jako dnes. Židle zůstala volná," omluvil nepřítomnost svého kolegy Milan Uhde.

Moderátor Libor Magdoň přesto besedu vedl pro oba. Z novinového článku citoval otázky, na které odpovídal Miloš Štědroň. Jeho citované odpovědi pak komentoval a rozváděl Milan Uhde po svém. Milana Uhdeho a hudebního skladatele Miloše Štědroně pojí dlouholetá spolupráce. Společně vytvořili řadu divadelních titulů - mezi nejznámější patří právě Balada pro banditu.

V debatě pro návštěvníky Milan Uhde vyprávěl vesele i vážně o svém nesmírně těžkém období od roku 1972 do roku 1989, kdy nesměl tvořit, publikovat a pracovat. Proto publikoval pod cizími jmény, pod mnohé jeho divadelní hry se podepsal režisér Divadla na provázku Zdeněk Pospíšil.

Doc. PhDr. Milan Uhde (nar. 28. července 1936) vystudoval filozofickou fakultu, pracoval jako redaktor literárního měsíčníku Host do domu. Napsal řadu rozhlasových a divadelních her. Muzikál Balada pro banditu v roce 1975. V roce 1977 podepsal Chartu 77. V letech 1990 - 1992 byl ministrem kultury. V letech 1993 - 1996 poslancem a předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Od roku 2007 je členem Rady České televize a od roku 2011 jejím předsedou.

Premiéra kultovního muzikálu Balada pro banditu se uskuteční ve čtvrtek 14. června od 18.30 hodin v divadle Jiřího Myrona v Ostravě. V hlavní roli se představí Veronika Lazorčáková a Igor Orozovič.

Více na: www.ndm.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám