Hlavní obsah

Mikulovská Eat art gallery servíruje Chutná zátiší

Novinky, Dana Smrčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gastronomický zážitek pro oči nabízí od soboty 21. dubna Eat art gallery v Mikulově. Letošní sezónu tam zahájila výstava obrazů Vitali Komarova.

Foto: Světlana Komarova
Článek

Olejomalby z dílny výtvarníka ruského původu, který se usadil na jižní Moravě, zdobí galerii na Kapucínské ulici v Mikulově. Vitali Komarov v ní právě podává Chutná zátiší.

„Inspiruje se krásou kolem nás, vychází z reality a expresivně ztvárňuje osoby, předměty i krajiny. Jeho obrazy jsou plné života, v každém svém období zachycuje mnoho výjimečných postřehů a námětů,“ přiblížila Komarovo dílo kurátorka výstavy Jitka Plesz.

Vitali Komarov působí jako svobodný umělec v Lednici, provozuje vlastní galerii se stálou expozicí. Pochází však z Ruska, kde se v roce 1968 narodil, absolvoval tam rovněž restaurátorskou uměleckou školu. Zaměřuje se především na zátiší, krajiny a portréty. Jeho práce, které nezapřou evropskou tradici malby a silný vliv Vincenta van Gogha, se objevují v galeriích i soukromých sbírkách po celém světě.

„Umělcovou vizí je naděje, kterou prostřednictvím olejové barvy a plátna předává ostatním. Jeho barvy jsou jasné, plné citů, měkké a zářivé. Jeho malby povznáší ducha a slibují nové začátky. Zátiší plná jídla a svěžesti zcela korespondují s filozofií Eat art gallery,“ doplnila majitelka galerie.

Ta funguje zároveň jako požitkové centrum. „Restaurace chutná jídlem. Moje obrazy chutnají barvami pro oči diváků,“ komentoval výtvarník vybraný soubor svých obrazů, kterými se představuje ve městě pod Pálavou.

„Pana Komarova doprovodila choť a jejich pětiletá dvojčata. Zahájení výstavy si nenechala ujít celá řada zvaných i náhodných hostů, kteří se do galerie ani nevešli. Naštěstí nám přálo počasí, a tak se návštěvníci občerstvovali v atriu galerie i v zahrádce před ní. Čekal na ně boršč a z diskuse o kulinářské autenticitě s ruskými rodáky vyšel na jedničku. Těší mě, že jsme letošní sérii sedmi výstav zahájili tak úspěšně,“ popisovala atmosféru vernisáže Plesz.

Výstava je prodejní, několik olejomaleb už má své budoucí majitele. V Eat art gallery zůstanou do 18. května, k vidění jsou ve čtvrtek a pátek od 16 do 22 hodin nebo během víkendu od 12 do 22 hodin. Vstupné je dobrovolné.

Související témata:

Výběr článků

Načítám