Hlavní obsah

Mikulov už počtvrté provoní sýry

Novinky, Jitka Sobotková

Víkend 17. a 18. září bude v Mikulově patřit už počtvrté festivalu sýrů a malých sýrařů z Čech, Moravy a Slovenska.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

Akci pořádá mikulovské konvivium Slow Food Pálava, Svaz faremních zpracovatelů a SPŠ mlékárenská v Kroměříži. Partnerem festivalu je i letos společnost ProBio. Vzhledem k tomu, že září je letos měsícem biopotravin, bude i na sýrařské tržnici zvláštní zóna biosýrů.

Další z partnerů festivalu, sdružení Degustarium, nabídne návštěvníkům vybraná vína z Podpálaví. „Kromě očekávané dvacítky sýrařů nabídku doplní marmelády a další ovocné dobroty vhodné k sýrům, klobásy a špek z vepřů Mangalica, beran na rožni i mikulovské pivo Mamut a chlebové placky pečené v hliněné peci,“ přiblížil organizátor Martin Hrabec.

V rámci doprovodného programu proběhnou ukázky výroby sýrů a bude nachystaný dětský program, v sobotu odpoledne zahraje cimbálová muzika a zpívající „tetičky z Ježova“ předvedou stloukání másla jak za starých časů. Nebudou chybět ani tradiční ovečky v ohradě, které budou nad akcí dohlížet a vše hlídat.

„Důležitou součástí festivalu bude stejně jak v předchozích ročnících národní soutěž malých sudařů. Hodnocení sýrů provede odborná porota složená ze špičkových odborníků v oboru sýrařství, a zástupců gastronomie a další odborné veřejnosti,“ upřesnil Martin Hrabec.

Festivalové aktivity poprvé doplní i kulinární nabídka tří spolupracujících restaurací – Sojka & spol., hotel Templ a Restaurant Marcela Ihnačáka – které nabídnou během víkendu speciální sýrové menu.

Festival i letos proběhne pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky, s finanční podporou ministerstva zemědělství a nově i města Mikulov.

Reklama

Výběr článků

Načítám