Hlavní obsah

Mikulov připomene éru Napoleona

Novinky, Dana Smrčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mikulov se po roce ocitne zase o dvě století zpátky. Atmosféru napoleonských časů navodí v sobotu 14. května boje v centru města.

Foto: Kristýna Michnová
Článek

Čtvrt hodiny před druhou odpolední nastoupí na Náměstí vojenské jednotky. Po jejich slavnostním pochodu zazní bubnování, které předznamená dvacetiminutovou bitevní ukázku. Vojáci v dobových uniformách tasí funkční repliky palných i chladných zbraní. Celý program uzavře položení věnce za padlé v Dietrichsteinské hrobce a defilé na rozloučenou.

Ještě před simulovanou bitvou se na mikulovském městském úřadě sejdou hlavy čtyř obcí dotčených napoleonskou historií. Na téma vzájemné spolupráce tak budou hovořit starostové z Mikulova, Znojma, Drnholce a Drasenhofenu.

Všechna města přitom 10. května vyslala předvoj – čtyřčlenná družstva žáků, která se utkala v neveřejné dějepisné soutěži týkající se Napoleona. Připadali si tak trochu jako v televizním pořadu O poklad Anežky České. Kvíz totiž proběhl v prostorách zámecké expozice.

„Nechyběly kostýmy ani zlaťáky pro toho, kdo správně a nejrychleji odpověděl,“ prozradila Markéta Sojková, ředitelka Mikulovské rozvojové, která celou akci produkčně zajišťuje.

Vědomostní část vystřídala praktická zkouška. „V sale terreně se pak soutěžící pustili do poznávání mincí, zbraní, uniforem cínových vojáčků a přiřazování osobnosti k objevu či vynálezu,“ doplnila Sojková. Po vyhlášení výsledků, předání pohárů a drobných cen se přátelské klání završilo společnou prohlídkou Dietrichsteinské hrobky s výkladem.

Mikulov se zapsal do dějin tažení císaře Napoleona proti Rakousku hned dvakrát. Část armád obou stran jím prošla  v roce 1805 i 1809. Čtyři dny po bitvě u Slavkova se stal Mikulov centrem zahájení jednání o míru, který byl později uzavřen v Bratislavě. Sám Napoleon přitom přenocoval na zámku Dietrichsteinů v záři 1809 při své cestě do Brna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám