Hlavní obsah

Michal Krpálek přežil "náhlou smrt" a přivezl bronz z ME v judu

Novinky, Jana Horáková

Judista Michal Krpálek exceloval na mistrovství Evropy do 23 let konané v Sarajevu 21. listopadu. Jeho ohromná fyzická zdatnost a skvělá technika byla vražednou kombinací pro jeho soupeře. Michal předvedl krásné české judo a přivezl velký sportovní úspěch - bronzovou medaili.

Foto: eju.net

ME Sarajevo 2010, Michal Krpálek 3.místo

Článek

První zápas se Michal utkal s Valentinem Raduem z Rumunska. Radu je známý svým nepříjemným levým úchopem za hlavou a chvatem soto-maki-komi, kdy rotací a pohybem těla hází soupeře.

Zápas byl velmi vyrovnaný a po uplnynutí časového limitu nastala "náhlá smrt" (golden score). V půlce "náhlé smrti" se oba judisté ocitli na zemi, kde Michal perfektně reagoval přechodem Matušek, kterým přešel až do držení, kde tlakem ramen a silou již nedal Raduovi šanci uniknout.

Druhý zápas nastoupil proti Azamatu Sitimovovi z Ruska. Tento judista je menší postavy a díky svému nízkému těžišti je velice stabilní. Technicky je Sitimov velmi vyspělý a soupeře zdolává nepříjemným hodem sode-curi-komi-goši, kdy zkříženým úchopem hází soupeře vpřed. Trenér české reprezentace Petr Lacina sice připravoval svého svěřence, ale i přesto se tento chvat stal pro Michala osudným, kdy na chvíli zaváhal a po minutě zápasu odcházel z tatami.

Poté co se Michalovi uzavřela předešlým zápasem cesta ke zlatu, se ocitl v opravách. Zde na něj čekal špičkový maďarský reprezentant Gabor Ver ml. Michal si šel jasně za svým cílem a trpělivě čekal na soupeřovu chybu, které by využil ve svůj prospěch.

Ta přišla ve chvíli soupeřova předklonu a strhem sumi-gaeši ihned bodoval. Poté Michal využil další chyby, kdy Ver nedůsledně nastoupil do chvatu Uchi-mata. Michal reagoval chvatem eri-seoinage a za úžasu celé haly skóroval čístým krásným hodem.

Tímto nádherným iponem se Michal probojoval k boji o 3. místo proti Marko Sekaricovi z Černé Hory - výborně fyzicky připravený judista, rychlé ouči-gari (nožní podmet). Michal šel od začátku zápasu velmi zodpovědně a pral se bez jediné chyby. Skvěle kombinoval své techniky a stále zkoušel vyzrát na svého soupeře

Na konci zápasu překvapil Sekarice hodem sode-curi-komi-goši. Za stavu 7:0 pro českého reprezentanta přešel Michal na defenzivnější způsob boje a i za cenu trestu pasivity byl odhodlán vyhrát. Michal si cenné vítězství dokázal udržel přivezl domů velký český judistický úspěch - bronzovou medaili z mistroství Evropy do 23 let roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám