Hlavní obsah

Mezinárodnímu sčítání vodních ptáků bude zasvěcen víkend

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již 47. ročník Mezinárodního sčítání vodních ptáků (IWC) proběhne v sobotu a v neděli 14. a 15. ledna. V České republice tuto akci koordinuje Katedra ekologie Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity (ČZU).

Foto: Jiří Šafránek

Tato labuť zpěvná byla označena krčním límcem 7R42 v Německu a od té doby žije na střední Moravě.

Článek

Od prvního ročníku, který se uskutečnil u nás v roce 1966, bylo v rámci sčítání vodních ptáků nasčítáno 3 857 276 ptáků a tak pořadatelé s napětím očekávají, zda již letos překročí hranici 4 milionů zjištěných ptáků. Do sčítání se mimo ornitologů zapojují i desítky dobrovolníků z České společnosti ornitologické, ochránci přírody i další zájemci z řad veřejnosti.

Na střední Moravě budou objíždět rybníky, velké i malé vodní plochy, štěrkopískovny i řeky a sčítat vodní ptáky i členové Moravského ornitologického spolku. Neobvykle teplé počasí jim však příliš nepřeje. Vodní plochy jsou nezamrzlé a ptáci se nekoncentrují pouze na několika zimovištích, tak jak tomu v lednu obvykle bývá.

Se sčítáním může pomoci i veřejnost a to především ve městech. Často zde totiž zimují labutě i kachny označené kroužky nebo krčními límci. Informace o jejich výskytu může odborníkům přispět k odhalení tajemství ptačích tahů.

Podrobné informace o možnosti zapojení do Mezinárodního sčítání vodních ptáků se můžete dozvědět zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám