Hlavní obsah

Mezinárodní plenér výtvarníků bude Kutná Hora hostit již potřetí

Novinky, Miroslav Moravec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již potřetí se v Kutné Hoře a jejím okolí uskuteční společné několikadenní kreslení a malování menší skupiny amatérských a poloprofesionálních výtvarníků z Polska, Německa a České republiky, které organizuje kutnohorský výtvarník, pedagog a filmař Vladimír Císař.

Foto: Miroslav Moravec
Článek

Požádali jsme ho o pár vět k akci, která se stal nedílnou součástí letního života města pod Svatobarborskou katedrálou.

„První Kutnohorský plenér se konal před třemi lety. Tato akce u nás vznikla ze snahy připravit recipročně podobný plenér, jaké se už delší dobu uskutečňují v Německu a zejména v Polsku a kterých se v posledních letech zúčastňuje také naše malá skupinka z Kutné Hory. Spolupráce s polskou stranou má ještě jednu důležitou souvislost: tamní plenéry se konají v Tarnowských Gorách, což je partnerské město Kutné Hory.

Naše akce se s těmi v Polsku a v Německu nemůže srovnávat co se týče nákladů či délky trvání. Naše možnosti jsou mnohem skromnější, proto bude III. Kutnohorský plenér výrazně kratší a zúčastní se jej i menší počet výtvarníků. Přesto se budeme jako hostitelé snažit, aby se i tato akce líbila,” uvedl Vladimír Císař.

III. Kutnohorský plenér se uskuteční od neděle 5. srpna do soboty 11. srpna. Výtvarníci budou kreslit a malovat především v Kutné Hoře, ale také v jejím okolí (Malešov, Nové Dvory...). Nikdo nepředpokládá, že vzniknou rozměrné obrazy, výtvarná "veledíla". Vzhledem k omezenému času to budou spíše drobné kresby a akvarely. Plenér bude zakončen malou výstavou z vytvořených prací. Ta bude instalována v prostorách kostela Sv. Jana Nepomuckého v Kutné Hoře.

Vernisáž výstavy bude v pátek 10. srpna od 17.00 hodin, a to i s kulturním programem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám