Hlavní obsah

Mezinárodní plavecký závod na Lipně oslaví své desáté výročí

Novinky, Adéla Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoké letní teploty přejí koupání, a tak i letošní podmínky, pokud počasí vydrží, budou na plavání v Lipně ideální. První srpnový víkend se totiž uskuteční již 10. ročník Mezinárodního plaveckého závodu v Dolní Vltavici.

Foto: Archiv MS VZS ČČK Český Krumlov

Závodníci 9. ročníku se připravují ke startu

Článek

Jak tomu bylo v předchozích devíti ročnících, i letos se ponoří do vln Lipenské přehrady soutěživí plavci z řad veřejnosti a ostřílení závodníci Českého poháru v dálkovém plavání. Vltavický závod má totiž tradici i mezi "dálkoplavci" a je vyhledávaným a populárním závodem v sezoně.

Na co se můžete těšit

Závod již tradičně pořádá Českokrumlovská Místní skupina Vodní záchranné služby Českého červeného kříže spolu s Vodní záchrannou službou Horního Rakouska, společností Pro-sport ČK a obcí Černá v Pošumaví.

Místem klání je opět Dolní Vltavice na břehu Lipenské přehrady a o doprovodný program bude postaráno stejně dobře jako v předchozích ročnících. Fanoušci závodníků tak kromě povzbuzování budou mít hned několik možností, jak trávit volný čas. Budou si moci vyzkoušet resuscitaci na modelu a shlédnout ukázky materiálu a práce vodních záchranářů.

Co závod obnáší

Mezinárodní závod je určen pro širokou veřejnost podle věkových kategorií v disciplíně plavání volným způsobem na otevřené vodě na vzdálenost podle věkových kategorií. Soutěž se koná za každého počasí a v případě nepřízně nebo jiných objektivních podmínek si pořadatel vyhrazuje právo ke změně úpravy délky tratí a posunutí startu jednotlivých kategorií.

Plavecké pomůcky jsou povoleny pouze ty, které jsou v souladu s pravidly pro dálkové plavání. Závod bude odstartován hromadně v určeném místě ze břehu a každý závodník musí absolvovat vyznačený okruh.

Plavání v otevřené vodě je nelehká disciplína

„Závod není pro nějaké sváteční plavce, kteří jsou zvyklí plavat pouze v bazénu. V průběhu závodu se musí plavec orientovat pouze podle bójek, a tak ti pověstní "dlaždičkáři" mívají v závěru horší čas, než by čekali,” okomentoval náročnost celého podniku velitel lipenských vodních záchranářů Ing. Milan Bukáček.

„Své udělá s plavcem i voda v přehradě. V den závodu mohou být podmínky prakticky diametrálně odlišné od těch, které jsou třeba týden předtím. V den závodu se může rapidně ochladit a pak je závod skutečně jen pro nadšené plavce,” dodal Bukáček.

Přesto je tento závod jedním z nejbezpečnějších, které se konají na otevřené vodní ploše, na plavce dohlíží po celou dobu závodu tým vodních záchranářů.

Program závodu:

Sobota:

12.00 –13.00 prezentace, prezentace pro 5 km do 15.00 hod

13.10 –13.20 popis tratě a kontrola startovních čísel

14.00 START 1 km mladší žactvo ČP, veřejnost, mladší a starší žactvo -500 a 1000 m

14.30 START 3 km veřejnost, starší žáci, dorost, dospělí, masters, 1,5 km veřejnost, dorost

16.30 START 5 km dorost, dospělí, masters

17.00-19.00 Průběžné vyhlášení výsledků plaveckého závodu

Neděle:

8.30–9.00 prezentace

9.00–9.15 popis tratě a kontrola startovních čísel

9.20 START 3 km mladší žáci

10.10 START 5 km starší žáci ČP a veřejnost, START 10 km dorost, dospělí, masters (časový limit na mezičase na 5 km je 2 hodiny)

14.30 vyhlášení výsledků

Reklama

Výběr článků

Načítám