Hlavní obsah

Mezi předměty na zámku Mníšku můžete spatřit i oháňku letní

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Mníšek pod Brdy otevřel návštěvníkům první prohlídkový okruh, který zahrnuje společenské salónky, slavnostní jídelny, knihovnu, kapli nebo přípravnu jídel. V plně zařízených interiérech lze spatřit i mnoho zajímavých drobných exponátů. Často se jedná o praktické předměty denní potřeby.

Vyhlídková věž zámku

Článek

Součástí společenské reprezentativní části zámku je mimo jiné také dámský salónek. Je zdoben příjemnými galantními scénami na stěnách nebo galantními porcelánovými motivy z povětšinou dvousetletého míšeňského porcelánu. Atmosféru dokreslují pohodlná rokoková křesla s lenoškou, kávový servis a drobné doplňky.

Mezi nimi lze nalézt také oháňku panenskou letní. Jedná se o velmi známý dámský módní doplněk, který se používal již od dob starověku. Když doplníme, že se s ním oháněly paní a slečny, především v létě, když je horko, jistě každý pozná, o čem je řeč. Ano, je to vějíř.

Zajímavostí je, že kromě praktické funkce symbolizoval také společenské postavení, a dokonce měl i roli komunikativní. Existuje totiž něco jako vějířová mluva. Když například chtěla dáma tančit, položila složený vějíř na levou ruku. Pokud toužila po polibku, přiložila ho na ústa.

Na Mníšku je vystaven vějíř s rokokovými galantními motivy, které korespondují s malbami na stěnách okolo. Vějíř tak přirozeně zapadá do atmosféry dámského salónku, kam se chodilo konverzovat, odpočívat, popíjet kávu a probírat důležitá témata.

Vstupenky do zámku doporučujeme zakoupit online, tím si zajistíte místo na prohlídce a jistotu vstupu ve vybraném čase. O víkendu je otevřena také vyhlídka ve věži, odkud se z výšky osmnácti metrů nabízí rozhled po nejbližším okolí.

Reklama

Výběr článků

Načítám