Hlavní obsah

Mezi dvěma doly na Karvinsku proběhla unikátní stěhovací akce

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hyperbarický filtr o hmotnosti 45 tun o uplynulém víkendu stěhovala společnost OKD, a to mezi závody Důl Karviná a Důl ČSM ve Stonavě. Šlo o mimořádně logisticky náročnou a unikátní stěhovací akci.

Foto: OKD, a.s.
Článek

Do akce se nejprve zapojil 750 tunový jeřáb, který filtr vytáhl přes střechu úpravny Dolu Karviná z výšky 32 metrů v lokalitě ČSA. Filtr byl následně naložen na připravený návěs, na němž byl převezen do zhruba 10 km vzdálené severní lokality Dolu ČSM v sousední Stonavě.

Hyperbarický filtr slouží v úpravnách černého uhlí k odvodnění nejjemnějších uhelných částeček do velikosti 0,5 milimetru. Jeho využití má pozitivní ekologický i ekonomický efekt.

Filtr bude v provozu od podzimu

Po důkladném repasování stávajícího a patnáct let starého filtru, bude celá nesmírně sofistikovaná technologie do úpravny Závodu Důl ČSM nainstalována. Repasování by mělo trvat déle než měsíc.

„Naroste nám počet filtrů v úpravně ze čtyř na pět, zvýší se tak výkon filtrační části úpravny o 20 procent. Renovace této technologie nám přinese úsporu v řádech desítek miliónů korun oproti tomu, kdybychom museli kupovat novou,” uvedl ředitel Závodu úpraven OKD Václav Kabourek.

Reklama

Výběr článků

Načítám