Hlavní obsah

Meteority v Česku příliš nepadají

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když 15. února zasáhl Rusko meteorický roj, zanechal za sebou spoušť. K nebi se od té doby dívá spousta očí, jejichž majitelé se s otázkami ohledně možného neštěstí obracejí na odborníky. Těmi jsou i Blanka Šreinová a Dalibor Velebil z Mineralogicko-petrologického oddělení Přírodovědeckého muzea Praha.

Foto: Národní muzeum Praha

Ilustrační foto

Článek

Česká meteoritová nej

Největší meteorit, který dopadl na území ČR, je metorit Loket, který měl kolem 107 kg. V roce 1812 byl rozřezán. Jeho malá část o hmotnosti 6,6 kg se nalézá i v Národním muzeu.

Největší meteorit ve sbírce Národního muzea se jmenuje Canyon Diablo (USA) o hmotnosti 69,2 kg.

K hromadnému pádu meteoritů u nás došlo v roce 1808 u Stonařova jižně od Jihlavy. Odhadem šlo až o 300 meteoritů, nalezeno bylo údajně jen 66 kusů.  Žádné škody tehdy nebyly zaznamenány.

Ve sbírkách muzea jsou dva meteority, které prorazily střechu, nikoho však naštěstí nezranily. První z nich, Broumov, dopadl 14. června 1847 ve dvou kusech u Hejtmánkovic u Broumova a mezi Broumovem a Křinicemi v cihelně. Prvý pozorovaný kus se zaryl poměrně hluboko do země, druhý prorazil střechu cihlářova domku, rozbil pelest postele, kde spaly děti, a skončil v roztříštěné podlaze. Nalezený kus byl částečně obalen nazlátlou slámou a cihlář si pomyslel, že mu Pánbůh posílá kus zlata, aby mu pomohl z bídy. Brzy se však ukázalo, že jde o železo.

16. září 1969 pak dopadl na střechu rodinného domku  v obci Suchý Důl severovýchodně od Police nad Metují kamenný meteorit, který se po nárazu rozštěpil na několik kusů. Původní meteorit měl hmotnost 840 gramů, z čehož na úlomky připadlo asi 60 gramů.

Jak padají

Podle vědců nedopadají na žádné místo na světě meteority častěji. "Jsou ale místa, kde se meteority s ohledem na terén lépe najdou. To se děje například v oblasti pouští a v Antarktidě," říká Radka Šreinová.

Rychlost meteoroidů v atmosféře se obvykle pohybuje mezi 11 až 72 km/s. Jestli zcela shoří v atmosféře nebo ne, závisí v první řadě na rychlosti a úhlu, s jakou do ní vstoupí.

Nález meteoritu je ale sám o sobě výjimečný. To dokládá i to, že na území ČR je k dnešnímu dni známo 24 pádů meteoritů. "Lidé se na nás s domnělými nálezy meteoritů obracejí velmi často, zejména po aktuálním pádu meteoritů. Bohužel se ještě nestalo, že by někdo do Národního muzea přinesl skutečný meteorit. Obvykle lidé nosí strusky nebo feromangany, tedy produkty hutnické výroby," konstatoval Dalibor Velebil.

Co je vlastně meteorit

Meteorem nazýváme světelný jev, který nastane při průletu tzv. meteoroidu zemskou atmosférou. Pokud dopadne na Zem, mluvíme o něm jako o meteoritu. Meteority lidem slouží jako srovnávací materiál k posouzení vývoje Země i celé Sluneční soustavy. Některé jsou vzorkem prahmoty, z níž se Sluneční soustava vyvinula. Jiné jsou zbytkem rozpadlých planetek, jež se nacházely v prostoru mezi Marsem a Jupiterem, další se k nám dostaly z povrchu Marsu, jiné z Měsíce. Velmi nápadné jsou železné meteority - původně jádra rozpadlých planetek, díky nimž víme, že i jádro Země je převážně ze železa a niklu.

Meteority se zkoumají již více než dvě stě let. Díky hojným nálezům na Antarktidě a v pouštích, učiněných během posledních desetiletí, je jich dnes vědcům k dispozici několik desítek tisíc.

Související témata:

Výběr článků

Načítám