Hlavní obsah

Městský obvod Ostrava-Pustkovec pokřtil novou hasičskou zbrojnici

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobota 5. října byla pro obyvatele Pustkovce velmi slavnostní. Za přítomnosti brigádního generála Vladimíra Vlčka, ředitele HZS Moravskoslezského kraje, primátora města Ostravy Tomáše Macury a starosty městského obvodu Pustkovec Stanislava Pyše byla otevřena nová hasičská zbrojnice.

Foto: Josef Zajíc

Pustkovec. Nová hasičská zbrojnice.

Článek

Slavnostní poklepání na základní kámen se konalo 23. srpna 2019 a 5. října 2019 se slavnostně nová hasičská zbrojnice v Ostravě-Pustkovci otevřela. Zbrojnice tak vystřídala starou budovu z roku 1896.

Obyvatelé Pustkovce a hosty vítala hasičská dechovka, která pak přesně ve 12.00 hodin přivedla průvod, který šel od staré zbrojnice k nové budově. Průvodu se zúčastnili hasiči Pustkovce a také skupina mladých hasičů.

Slavnostního přestřižení pásky před zbrojnicí se dále zúčastnila náměstkyně primátora města Ostravy Zuzana Bajgarová, starosta sboru dobrovolných hasičů Pustkovce Pavel Tichý a velitel SDH Pustkovec Martin Kusyn.

„Dnes máme s panem brigádním generálem hasičský den. Nyní předáváme novou hasičskou zbrojnici v Pustkovci, pak předáme hasičské auto v Proskovicích a v 15.00 hodin otevíráme novou zbrojnici v Muglinově. Nemyslím, že je nutné přesvědčovat o tom, čím jsou hasiči významní. Jenom za loňský rok měli celkem na území města Ostravy 8,5 tisíce zásahů, zachránili bez mála stovku životů a evakuovali témeř 500 obyvatel. Pomohli zachránit majetek v hodnotě 81 milionů korun, a tak si zaslouží podporu. Otevření zcela nové moderní hasičské zbrojnice je vždycky svátek,” řekl při předávání hasičské zbrojnice Tomáš Macura.

Po přestřižení pásky byla pro hosty a zúčastněné obyvatele komentovaná prohlídka vnitřních prostor a prohlídka hasičských aut před hasičskou  zbrojnicí.

Podle informací z Magistrátu města Ostravy se město příkladně stará o stav požárních zbrojnic. Po rekonstrukci provedené v posledních třech letech jsou hasičské zbrojnice v Radvanicích, Hošťálkovicích, Koblově, Krásném Poli, Martinově, Michálkovicích, Polance nad Odrou, Staré Bělé, Svinově, Zábřehu a čerstvě v Muglinově a Pustkovci.

V dobrém stavu jsou požární zbrojnice v Třebovicích, Plesné, Petřkovicích. Opravy budou nutné na objektech v Bartovicích a Kunčičkách. Příští rok se bude rekonstruovat objekt v Proskovicích a naplánovaná je rekonstrukce v Heřmanicích.

„Celkově se město podílelo nebo bude podílet na výstavbě, případně rekontrukci hasičských zbrojnic jednotek dobrovolných hasičů v letech 2015 - 2020 částkou 65,5 milionu korun. Dalšími zdroji pro financování těchto investic jsou prostředky Integrovaného regionálního operačního programu, Ministerstva vnitra, Moravskoslezského kraje a také jednotlivých městských obvodů,” dodala Andrea Vojkovská, tisková mluvčí Magistrátu města Ostravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám