Hlavní obsah

Městská policie je v Bílovci už dvacet pět let

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí obdrží 26 strážníků a osobností Bílovce pamětní plakety města. Ocenění převezmou na slavnostním vyhodnocení u příležitosti pětadvacátého výročí vzniku Městské policie Bílovec.

Foto: Jiří Velký
Článek

„Bílovec patří k nejbezpečnějším městům v okrese. Jsem přesvědčen, že podíl na tom má i městská policie, jež přispívá snižování drobné trestné činnosti ve městě,” uvedl starosta Pavel Mrva. Svá doslova doprovodil statistikou. Zatímco v roce 2014 bylo evidováno 638 přestupků, loni už jen 449. Starosta oceňuje i skutečnost, že se strážníci věnují i prevenci.

K jejich aktivitám patří například besedy s občany i každodenní působení v ulicích města, kde ve frekventovaných časech dohlížejí také na bezpečnost dětí na přechodech pro chodce a pomáhají seniorům. „Velice pozitivně hodnotím i úzkou spolupráci Městské policie Bílovec s Policií České republiky,“ dodal starosta.

„Zřízení městské policie bylo a je pro Bílovec bezesporu velmi přínosné. Její působení při zajišťování společenských i kulturních akcí a přítomnost strážníků v ulicích města zvyšují pocit bezpečí. To vnímám i jako občan Bílovce," říká Radim Daněk, náměstek ředitele pro vnější službu Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, který je jedním z oceněných.

„Městská policie řeší především místní záležitosti veřejného pořádku, které policie ze zákona primárně nezajišťuje, například odchyt psů. Důležitým faktorem je také krátký dojezdový čas na místo oznámené události, protože územní působnost městské policie se vztahuje jen na samotný Bílovec. Rozdíl mezi policistou a strážníkem je pouze v kompetencích, poslání mají oba stejné – službu veřejnosti. Strážníci a policisté jsou pomyslně na jedné lodi," dodal Daněk.

Zhruba 75 procent veškerých přestupků, které v Bílovci strážníci řeší, se týká porušování pravidel v dopravě. Je to především špatné parkování, nedovolené odbočení, parkování v křižovatkách a nepřiměřenou rychlost. K vyšší bezpečnosti ve městě by měl přispět nový radar v Ostravské ulici za zhruba půldruhého miliónu.

V této části Bílovce, která patří k dopravně nejvytíženějším a zároveň nejohroženějším, stojí – kromě bytové zástavby – i jedna z bíloveckých základních škol, kulturní dům, sportovní areál, hřbitov i sídlo několika firem. „V prosinci 2016 jsme nechali provést dopravní audit zaměřený na porušování nejvyšší povolené rychlosti v této oblasti," řekl velitel Městské policie Bílovec Pavel Kudel. Během osmi sledovaných dní místem projelo podle jeho slov 48 142 vozů, z nichž padesátikilometrovou rychlost překročilo 10 622 aut a šedesátikilometrovou 1677. Hranici 70 kilometrů v hodině překonalo 240 automobilů a osmdesátikilometrovou rychlost sedm desítek.

Rychlostí přesahující více než 90 kilometrů za hodinu jelo 25 řidičů a dva rekordmani se řítili více než stokilometrovou rychlostí. „Od výstavby měřiče rychlosti si slibujeme výrazné zvýšení bezpečnosti dopravy v této lokalitě," dodal Kudela.

Související témata:

Výběr článků

Načítám