Hlavní obsah

Městská nemocnice Ostrava si připomíná 170 let svého trvání

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O historii, současnosti i budoucnosti Městské nemocnice Ostrava informovali v pondělí 29. ledna náměstek primátora města Ostravy Michal Mariánek, náměstkyně ředitele pro řízení lidských zdrojů a správy nemocnice Kateřina Kyselá a Antonín Barcuch, zastupující funkci ředitele Archivu města Ostravy.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 30.1.2018 Městská nemocnice Ostrava si připomíná 170. výročí svého trvání.

Článek

Z historie víme, že ne vždy bylo o nemocné, postižené a v neustálých válkách zraněné lidi postaráno. Přesto je první dochovaná zpráva o ostravském špitálu v listině Václava Hřívnáče z Heratic a na Polské Ostravě již z roku 1477. V roce 1686 je první zpráva o ostravském ranhojiči: byl jím felčar Oto Fosche.

V roce 1779 byl založen městský špitál, který stál na Kostelní ulici před mostem přes řeku Ostravici. První lékárnu v roce 1799 provozoval ve městě fulnecký ranhojič František Jaschke.

„Je třeba říci, jak asi vypadala situace ve městě Ostravě: bylo tu několik morových epidemií, třeba v letech 1715-1716, kdy tu morová epidemie zkosila polovinu města. Následovaly rovněž epidemie cholery. Byla zde katastrofální, opravdu katastrofální hygienická situace, kdy úřady upozorňovaly na to, že není možné, aby byla ve městě otevřená hnojiště, aby tady vytékala močůvka uprostřed města,” konstatoval Antonín Barcuch.

„A do toho se začali do Ostravy stěhovat lidé z Haliče za prací. Byla zde obrovská přeplněnost bytů. Toto byly všechno faktory, které postupně nutilo město ke stavbě nemocnice. Přitom zde byly již bohaté průmyslové podniky, které ovšem nechtěly přispívat městu na vybudování nemocnice,” dodal Antonín Barcuch.

Na základě toho, že v roce 1823 opavský rodák a kaplan Kašpar Pittler odkázal veškerý majetek budoucí městské nemocnici v Moravské Ostravě, bylo v roce 1846 moravským guberniem v Brně rozhodnuto o vydání souhlasu ke stavbě městské nemocnice 

Ta byla v květnu 1848 otevřena na Mostní ulici (dnešní ulice 28. října). Její kapacita byla 24 lůžek, pracoval v ní první nemocniční lékař - městský ranhojič Bedřich Fuchs. V roce 1884 bylo rozhodnuto o postavení nové infekční nemocnice na Fifejdách s kapacitou 36 lůžek.

14. dubna 1898 je slavnostním datem otevření nové městské nemocnice císaře Františka Josefa. V roce 1918 dosavadní veřejná nemocnice Františka Josefa byla přejmenována na Městskou veřejnou nemocnici.

9. října 1935 byla zahájena nejrozsáhlejší přístavba v meziválečném období. Za více než 8 miliónů korun bylo přistaveno k hlavní budově III. patro a po obou jejich stranách vyrostla třípatrová křídla. 20. ledna 1949 byla Městská veřejná nemocnice ve vlastnictví státu. V roce 1951 Městská nemocnice fungovala s Poliklinikou. 9. září 1965 tu byla zřízená hyperbarická komora, první v Československu a třetí v Evropě. 

1. ledna 1991 zahájila činnost Městská nemocnice Ostrava-Fifejdy, od roku 1992 příspěvková organizace města Ostravy.

V současné době je pacientům k dispozici 682 lůžek z toho 76 na JIP, 150  v Léčebně dlouhodobě nemocných a 66 v Domě sociálních služeb. Nemocnice poskytuje operační obory: chirurgie, neurochirurgie, kardiologie, gynekologie a porodnictví, ORL, oftalmologie, ARO. Neoperační obory: interna, geriatrie, dětské oddělení, onkologie, patologie a praktické lékařství. Dále vyšetřovací a sociální služby.

V současnosti se již chystá projekt další modernizace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám