Hlavní obsah

Městská nemocnice Ostrava podpořila Světový den ledvin

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci Světové dne ledvin uspořádala ve čtvrtek 9. března Městská nemocnice Ostrava Den otevřených dveří do nefrologického a hemodialyzačního centra.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 9.3.2017 Městská nemocnice Ostrava. Den otevřených dveří do Nefrologického a hemodialyzačního centra. Měření krevního tlaku.

Článek

Světový den ledvin je globální informační kampaň a má za cíl zvýšit povědomí o důležitosti ledvin a lidského zdraví. Mezinárodní federace pro nemoci ledvin a mezinárodní nefrologická společnost vyhlásila již jedenáctý ročník.

Městská nemocnice Ostrava podporuje Světový den ledvin, a proto uspořádala Den otevřenech dveří. Zájemci si tak mohli nejen prohlédnout hemodialyzační centrum, ale také se nechat zdarma vyšetřit.

„Akce je velmi důležitá. Slouží k záchytu rizikových faktorů onemocnění ledvin. Rizikové faktory onemocnění ledvin jsou přímo úměrné věku. Čím je starší pacient, tím je větší pravděpodobnost, že zde něco zjistíme. Jedná se, jak jsem již řekl, o pacienty staršího věku a diabetiky. Toto onemocnění nebolí. Tím je nebezpečnější. Probíhá skrytě, stejně jako skrytě probíhá cukrovka,” řekl při kontrole pacientů MUDr. Patrik Letocha, vedoucí lékař Nefrologického a hemodialyzačního centra Městské nemocnice Ostrava.

Od 8.00 do 13.00 hodin se sestry centra pod vedením vrchní sestry PhDr. Evy Mrázkové staraly o příchozí zájemce, kteří si přišli ověřit stav svého zdraví. Vyplnili dotazník, byla jim změřena výška a hmotnost, stanoven BMI (body mass index) a také změřen krevní tlak a puls.

Jemným píchnutím jehličkou byla odebrána do přístroje kapka krve a glukometr na displeji oznámil stav krevního cukru. V moči byla odhalována přítomnost bílkovin, cukru a červených krvinek. Po vyplnění celého dotazníku a zapsání měřených hodnot se dostavili k lékaři, který jim stav výsledků vysvětlil.

„Dnes k nám přišlo něco přes 120 zájemců o kontrolu svého zdraví. Z  přítomných jsme zachytili asi 10 - 15 procent těch, kteří měli patologický nález v moči. Byli poučení o svém zdravotním stavu a s tímto doporučením se měli dostavit ke svému obvodnímu lékaři,” dodal MUDr. Patrik Letocha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám