Hlavní obsah

Městská knihovna Český Těšín knihovnou Moravskoslezského kraje

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravskoslezský kraj a Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě, příspěvková organizace, se rozhodly ocenit práci veřejných knihoven v Moravskoslezském kraji, jejich přínos k rozvoji veřejných knihovnických a informačních služeb i jejich mimořádné počiny. Nominováno bylo třináct knihoven.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 12.10.2017 Soutěž Knihovnická K2 2017 byla vyhlášena. Rčení: Řekni co čteš! Já ti řeknu kdo jsi!" Knihovna Ostrava - Hrabůvka.

Článek

Slavnostní vyhlášení soutěže Knihovnická K2 2017 se konala v prostorách Galerie výtvarného umění v Ostravě za přítomnosti ředitelky Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě PhDr. Libuše Foberové, Ph.D,  náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje Mgr. et Mgr. Lukaše Curyla, ředitele Galerie výtvarného umění v Ostravě Mgr. Jiřího Jůzy Ph.D. a námětska primátora města Ostravy Ing. Zbyňka Pražáka Ph.D.

Soutěž Knihovnická K2 2017 byla vyhlášena letos v červnu a do 31. července bylo do soutěže přihlášeno třináct ze 411 knihoven Moravskoslezského kraje. Vyhodnocení uváděla ve čtvrtek 12. října od 10 hodin moderátorka Radia Čas Lucie Bielaková.

Před a v průběhu vyhlašování výsledků zahrálo akordeonové trio z Janáčkovy konzervatoře v Ostravě.

Nositelkou titulu  Knihovna Moravskoslezského kraje se stala Městská knihovna Český Těšín.  Patří mezi špičkové veřejné knihovny v kraji, její činnost se neomezuje pouze na služby čtenářům, ale knihovna pořádá řadu akcí. Spolupracuje také s knihovnou v Daruvalu (Chorvatsko) v programu Sister Librates.

Čestné diplomy získaly:

Knihovna města Ostravy - zvuková knihovna, oddělení pro nevidomé a slabozraké občany. Za srdečný přístup pracovníků ke čtenářům. Zvuková knihovna působí v Ostravě již od roku 1975.

Stejné ocenění získala Místní knihovna v Ratiškovicích za jedinečné propojení služeb knihovny s Malou galerií a Památníkem Ratiškovice s důrazem na akce týkající se paměti místa.

Čestná uznání byla dále udělena knihovnám v Brušperku, Bolaticích, Břidličné, Havířově, Karviné, Frenštátu pod Radhoštěm, Petřvaldu a Třinci.

„V dnešní uspěchané době čtení nepatří mezi nejoblíbenější činnosti, hodně lidí si raději pustí film, děti si hrají na počítačích hry. Je to ale velká škoda. Čtení je nesmírně důležité. Jsem velmi rád, že v našem kraji funguje tolik knihoven, které se stávají srdcem všestranného kulturního života ve městech a obcích, vedou čtenářské kroužky pro děti, věnují se společnému čtení dětí a rodičů, organizují vycházky a besedy. Čtenáři tak získávají všeobecný přehled. Učí se lépe vyjadřovat, vnímat text, koncentrovat se a při čtení pohádek si udělat čas pro sebe i celou rodinu” řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu Lukáš Curylo.

„Máme dobrý pocit. Myslím si, že jsme si to ocenění zasloužili. Naše knihovna je úžasná tím, že pracovníci jsou erudovaní, jsou plní entuziasmu, kreativity a jsou nadšení v práci. Sídlíme v Těšínském divadle. Máme tři další pobočky ve městě a další tři v okolních obcích. Kromě toho provozujeme Kavárnu AVION, kde se odvíjí celá řada akcí, které podporují prostředí na Těšínsku, kde se setkává česká a polská kultura,” řekla po vyhlášení výsledků soutěže Jana Galašová, ředitelka Městské knihovny Český Těšín. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám