Hlavní obsah

Město Zlín zvyšuje bezpečnost svých školských zařízení

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Kamery, bezpečnostní tlačítka, omezení rychlosti kolem škol, zvýraznění přechodů nebo zabezpečení vstupů do škol. „To jsou jen některá z bezpečnostních opatření, do kterých město za dva roky investovalo nemalé finanční prostředky,“ informoval dnes mluvčí zlínského magistrátu Tomáš Melzer.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Areál škol ve Zlíně.

Článek

„Zlín je v problematice bezpečnosti školských zařízení velmi aktivní. Bezpečnost našich dětí a pedagogů je základním pilířem bezpečnostní strategie města stejně tak Bezpečnostní rady města Zlína,“ uvedl primátor města Zlína Jiří Korec.

„V rámci bezpečnostní politiky Ministerstva vnitra ČR, které vyhlásilo Dotační program pro zvýšení ochrany veřejných prostranství a objektů veřejné správy, škol a školských zařízení jako měkkých cílů, se Zlínu letos navíc podařilo získat dotaci ve výši 1, 950 milionu korun,“ upřesnil Tomáš Melzer.

Dotaci pro svá školská zařízení obdrželo pouze deset krajů či měst. Zlínská rada pověřila ředitele Městské policie Zlín a vedoucího Odboru školství, aby společně s krajem pracovali na podání žádosti o dotaci a současně připravovali podmínky pro realizaci tohoto projektu, který byl dokončen v listopadu.

Do projektu je ve Zlíně zařazeno 44 školských objektů. V září až říjnu probíhalo místní šetření v zapojených školách, stejně tak speciální interaktivní seminář pro vedoucí pedagogy v souladu s postupy a ochrany měkkých cílů, které na základě výběrového řízení provedla společnost F. S. C. BEZPEČNOSTNÍ PORADENSTVÍ.

Cílem programu je podle tiskového mluvčího zvýšit ochranu tzv. měkkých cílů ve školských zařízeních ve Zlíně, zvýšit míru zabezpečení školských zařízení proti závažným útokům a snížit pravděpodobnost výskytu hrozby útoku ozbrojeného útočníka ve školním prostředí.

„Jedná se o stoprocentní dotaci bez podílu města, která dle metodiky MVČR analyzuje připravenost školských subjektů na úrovni preventivních opatření a na základě této zprávy navrhuje bezpečnostní plány a procedury pro každý posuzovaný objekt,“ řekla k projektu náměstkyně primátora pro školství Kateřina Francová.

Statutární město Zlín je zřizovatelem školských zařízení – jeslí, mateřských a základních škol, plavecké školy, Domu dětí a mládeže a Střediska volného času.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám