Hlavní obsah

Město Zlín má pamětní minci, nese motiv Baťova mrakodrapu

Novinky, Kateřina Martykánová

Proslulý Baťův mrakodrap, který se stal symbolem překotného průmyslového rozvoje města Zlína, se stal hlavní dominantou nové zlaté mince, kterou vydala 26. července Česká mincovna. Pamětní zlatou minci o hmotnosti poloviny gramu pak doplňuje replika dobové pohlednice ze Zlína.

Foto: E-MINCE.cz
Článek

„Originální emise s motivem Baťova mrakodrapu, který byl ve své době druhou nejvyšší budovou Evropy, jistě zaujme numismatiky i filokartisty. Tato mince je také cenným místním upomínkovým předmětem,“ uvedl Martin Wallek, majitel firmy E-MINCE.cz, která je zlínským prodejcem této mince.

Mince je dílem nadané medailérky Petry Brodské, DiS., funkcionalistickou stavbu a jednu z dominant Zlína na reverzní straně doplňuje opis ZLÍN. Lícní strana pak patří náležitostem ostrova Niue, emitenta, který České mincovně poskytuje zahraniční licenci k ražbě vlastních pamětních mincí. Jsou jimi jméno a portrét královny Alžběty II., rok vydání 2018 a nominální hodnota 5 DOLLARS (NZD).

Zlatá mince se zlínským motivem vychází v nákladu 1 000 kusů a její cena je 1250 Kč. „Pamětní mince jsou nejen malým uměleckým dílem, ale díky použitým drahým kovům v sobě nesou i investiční hodnotu,“ dodal Martin Wallek.

Zajímavým sběratelským kouskem je tato mince i díky jejímu originálnímu balení. Mince je totiž zasazena do repliky sběrateli ceněné dobové litografické pohlednice města Zlína z roku 1935. Pohlednice zachycuje centrum města, významné industriální stavby, medailonky průmyslníků i typické letadlo. Kompozici pohlednice pak dotváří automobilová pneumatika a nápisy ZLÍN – MĚSTO DOBRÝCH BOT a LIDEM MYŠLENÍ – STROJŮM DŘINU.

Další informace na www.E-MINCE.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám