Hlavní obsah

Memoriálu Pepy Vosmeka se v Hajnicích zúčastnili i závodníci z Aviva životní pojišťovny

Novinky, Táňa Pikartová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barevné domky Hajnice, příspěvková organizace poskytující sociální služby lidem s mentálním postižením, připravily o uplynulém víkendu pátý ročník vzpomínkové akce – Memoriálu Pepy Vosmeka. Šlo o orientační závod pro závodníky – klienty s mentálním postižením a dobrovolníky, kteří chtěli pomoci trasu úspěšně zdolat.

Foto: Barevné domky Hajnice

Medaile vítězům Memoriálu Josefa Vosmeka předávala ředitelka Barevných domků v Hajnicích Lenka Škarková.

Článek

V letošním roce se do memoriálu zapojili i zaměstnanci pojišťovny Aviva, která je partnerem Barevných domků Hajnice. Vytvořili s klienty závodní družstva a vydali se na trať přesně v duchu hesla Žít spolu, ne vedle sebe.

První ročník této akce se uskutečnil v roce 2008 jako poděkování a vzpomínka na pracovníka organizace Josefa Vosmeka, který ráno před odchodem do práce prodělal mrtvici, na jejíž následky do několika dní zemřel. Byl to skvělý člověk, který měl rád lidi, sportovec, rád hrál na kytaru a poslouchal trampské písničky. Právě tyto aktivity se pokusili organizátoři skloubit, a tak vznikla akce s názvem Memoriál Pepy Vosmeka – orientační závod přizpůsobený věku a dovednostem závodníků.

Letošní ročník stál opravdu za to. Svou zásluhu na tom má jistě krásné počasí a premiérová pomoc lidí ze společnosti Aviva, která je partnerem BD Hajnice a která se rozhodla tentokrát pomoci nejen finančním darem, ale i samotným aktivním zapojením zaměstnanců pojišťovny. Někteří vezli kočárky s ležícími klienty, jiní s těmi zdatnějšími plnili úkoly na trati. O veselé okamžiky nebyla nouze a na závěr nechyběla ani pomyslná třešinka na dortu v podobě táboráku, zpívání trampských písní a opékání buřtů. 

„Během závodu dochází k prolnutí tzv. normálního světa se světem lidí s mentálním hendikepem – stanete se součástí skupiny lidí, která funguje podle jiných pravidel než běžný sportovní tým. Musíte se rychle přizpůsobit, navázat s klienty kontakt a vzbudit u nich důvěru. A to rozhodně není jednoduché. Zároveň si uvědomíte, jak náročné zaměstnání mají zaměstnanci v oblasti sociálních služeb – a za to, že to zvládají s nadšením a úsměvem, mají můj velký obdiv,“ řekla v závěru víkendové akce Naďa Šeráková, účastnice akce z Aviva životní pojišťovny.    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám