Hlavní obsah

Mělnický soudní proces s obžalovanými z pojistných podvodů dál pokračuje

Novinky, Martin Tlustý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 25. a čtvrtek 28. července bude od 9 hodin před trestním senátem vedeným soudkyní Marcelou Buštovou opět pokračovat proces s dvacítkou obžalovaných z účasti na rozsáhlých pojistných podvodech, kterým vždy předcházely fingované dopravní nehody.

Foto: Martin Tlustý

Místnost 109 je tou největší jednací síní, kterou má Okresní soud Mělník k dispozici.

Článek

Na stopy pojistných podvodů se kriminalisté dostali v souvislosti se známou vlakovou nehodou u Vraňan v březnu 2007. Dnes již odsouzení podvodníci tam tehdy umístili na přejezd zcela jinde poškozené Audi A8. Shodou nešťastných náhod však došlo k již známému střetu večerního rychlíku s vozidlem narafičeným na přejezdu, naštěstí bez obětí na životech.

Inspekce ministra vnitra v rámci prověřování činnosti policistů během zmíněné vlakové nehody přišla důkladným šetřením hned na dvě černé ovce v řadách dopravních policistů a na to konto rozjela akci „Užovka“. Během této byla odhalena rozsáhlá skupina osob, jež opakovaně fingovala dopravní nehody s následným inkasem pojistného plnění za použití tzv. bílých koní.

Obžalovaní stačili mezi lety 2004 – 2008 inscenovat, a to především na Kralupsku, dvacítku dopravních nehod včetně jednoho vloupání do vozidla. Celý soudní spis případu má 15 tisíc stran, jen čtení obžaloby na počátku procesu zabralo státní zástupkyni Květoslavě Eimanové 45 minut. Organizovaná skupina pachatelů si během čtyř let své nekalé činnosti přišla na částku téměř 4,5 milionu korun.

Nejvyšší trest hrozí oběma „zapojeným“ dopravním policistům. Pachatelé ponejvíce využívali „služeb“ dopravního policisty z Mělnicka, v menší míře však využívali i jeho kolegu, který působil na Praze-východ. Oba jsou obžalováni ze zneužití pravomoci veřejného činitele, přijímání uplatku a účasti na pojistném podvodu.

V procesu figuruje rovněž čtyřicet svědků. Svědčit budou také specialisté tří poškozených pojišťoven, jakož i přizvaní soudní znalci. K dispozici jsou prý také dlouhé minuty odposlechů dokumentující přípravu obžalovaných k jednotlivým trestným činům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám