Hlavní obsah

Za fingované bouračky obviněno 30 lidí včetně policistů a vojáků

Právo, Novinky, ČTK, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Dva policisté, dva bývalí policisté a dva vojáci plus dalších 24 civilních osob čelí obvinění ze série fingovaných dopravních nehod. Státní zastupitelství Praha - východ proti nim ve čtvrtek zahájilo trestní stíhání.

Článek

"Okruh civilistů podezřelých z této trestné činnosti byl v průběhu vyšetřování rozšířen z osmi na čtyřiadvacet,“ řekla Právu mluvčí Inspekce ministra vnitra Martina Lídlová.

Pachatelé fingovali dopravní nehody a inkasovali peníze od pojišťoven. Policie zdokumentovala osmnáct případů se škodou přesahující 4,5 miliónu korun. Část peněz se ale podařilo policistům zachránit, když zabránili jejich vyplacení.

Inspekce přišla na stopu gangu sama a případ rozpracovala v rámci akce Užovka. Jádro skupiny pozatýkala letos v květnu.

Žalobci obvinili členy skupiny ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, přijímání úplatku, podplácení, pojistného podvodu, nedovoleného ozbrojování a neoprávněného nakládání s osobními údaji.

Skupina údajně předstírala nejméně 18 automobilových kolizí a vloupání do vozů. Pojišťovna jí následně vyplatila téměř 2,2 miliónu korun. Další více než dva milióny pachatelé požadovali, vyplacení těchto peněz se však podle inspekce podařilo zabránit.

Podezřelí vojáci byli z vojenských útvarů Klatovy a Jince.

Reklama

Výběr článků

Načítám