Hlavní obsah

Medvídě si chce hrát s lidmi, ale brání mu v tom sklo

Novinky, Jiří Smutný

Ze tří medvědů kamčatských v brněnské zoo je nejaktivnější zatím bezejmenné mládě. To je už konečně v jednom výběhu nejen s matkou Kamčatkou, ale i s otcem Jelizarem. Ten se nedávno vrátil po odloučení, souvisejícím s porodem medvíděte a z obavy, aby mu neublížil.

Foto: Jiří Smutný

Medvídě je pro návštěvníky velkou atrakcí

Článek

Důvodem bylo i to, že nevděčná Kamčatka svého partnera jako spolubydlícího v brlohu odmítla, přestože ho Jelizar sám vybudoval. Když ale mládě povyrostlo a začalo z brlohu vycházet a zvykat si na lidi, situace se změnila.

„Teď se pokusíme spojit celou rodinu dohromady a doufáme, že Kamčatka dovolí Jelizarovi podílet se na výchově,“ uvedla před měsícem kurátorka chovu savců brněnské zoo Dorota Gremlicová.

Na otázku, zda při sestěhování všech členů rodiny do jednoho výběhu nenastaly nějaké problémy, uvedla tisková mluvčí zoo Monika Brindzáková, že ne. „Kamčatka by Jelizara zpacifikovala,“ vysvětlila rozdělení úloh v medvědí rodině.

V současné době to s medvědy vypadá tak, že nejaktivnější je mládě. Snaží se šplhat na stromy, objevovat zajímavosti v okolí svého místa narození a hrát si s návštěvníky. V bližším kontaktu s nimi mu ale brání silné sklo.

Kamčatčina úloha je jasná - být stále mláděti nablízku a hlídat ho. Neopouští ho ani na chvilku, vždy ho má pod dozorem. Jelizar se zatím drží vpovzdálí a žije nadále poněkud samotářsky. Rád se koupe v bazénu, ale jinak je jeho činnost prakticky nulová. Sedí nebo leží a občas zívá nudou.

Reklama

Výběr článků

Načítám