Hlavní obsah

Medobraní v Olešníku doprovodila pohádková atmosféra

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pohádkové atmosféře se v sobotu 15. září uskutečnil v Olešníku na Českobudějovicku druhý ročník zdejšího Medobraní. Akce, podporovaná Jadernou elektrárnou Temelín Skupiny ČEZ, zaplnila obecní náves návštěvníky.

Foto: Petr Pokorný

Druhé olešnické "pohádkové" Medobraní.

Článek

Jihočeské pohádkové království v Olešníku zastupoval například jeho kancléř Marcel Göetz, ministr pro strašidla, novinář a spisovatel Hynek Klimek. Nechyběl ani první pohádkový král, režisér Zdeněk Troška. Velká delegace hostů dorazila opět z Valašska, odkud pochází olešnický starosta Jaroslav Pavlica.

„Nápad uspořádat medobraní vznikl začátkem loňského roku při přípravách oslav 150. výročí založení včelařského spolku Dzierzon, který vznikl v Olešníku přes odpor tehdejších rakousko-uherských úřadů jako jeden z prvních ryze českých spolků svého druhu v regionu. První český včelařský spolek v Čechách byl založen v Třeboni roku 1847. Po 12 letech však zanikl. Spolek v tehdejším Volešníku byl tedy sice v Jižních Čechách založen jako druhý, ale na rozdíl od svého třeboňského předchůdce vydržel a fungoval,“ uvedl Pavlica a dodal, že dlouhodobá podpora temelínské elektrárny tak dala možnost vzniku zcela nové obecní tradice.

V Olešníku se tak v sobotu soutěžilo o nejchutnější med, medový výrobek, ale také tančilo a zpívalo, třeba s valašskou kapelou Zakopčan. Návštěvníci se mohli rovněž zapojit do turnaje v pétanque O pohár starosty. Součástí byl program pro děti, prodejní medové stánky, stánky České pohádkové akademie, Turistického deníku či Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR).

Obec Olešník, která leží asi devatenáct kilometrů severozápadně od Českých Budějovic, má zhruba 800 obyvatel. K centrální obci patří ještě dvě místní části, Chlumec a Nová Ves.

Svému rozvoji věnují Olešničtí velkou pozornost. Obec má vlastní mateřskou školu, základní školu, rozšířenou a nově zmodernizovanou požární zbrojnici, víceúčelový sportovní areál, letní plovárnu, dětské hřiště i kulturní dům. Vše nové nebo zrekonstruované. Včetně veřejného osvětlení, chodníků a silnic.

„Naší výhodou je blízkost Jaderné elektrárny Temelín, protože prakticky na všech zmíněných investičních akcích se Skupina ČEZ významně spolupodílela. To nemůžeme opominout, stejně jako podporu sportovních, kulturních a společenských akcí v rámci Oranžového roku v okolí elektrárny,“ zdůraznil Pavlica.

Významná podpora ČEZ, především v loňském roce, směřovala ke včelařství. Temelínská elektrárna, možná motivována chovateli medonosného hmyzu, založila na svých pozemcích vlastní včelstva.

Během první včelařské sezóny u Jaderné elektrárny Temelín stočil včelař Sergej Vlačiha cirka 150 kilogramů medu. ČEZ med využívá jako netradiční dárek z prostředí jaderné elektrárny a současně tím upozorňuje na ekologickou čistotu svého provozu.

Reklama

Výběr článků

Načítám