Hlavní obsah

Masopust ve Skalné slavilo v ulicích města přes 700 lidí a sto masek

Novinky, Ivan Utěkal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kapela Parohanka, farář s ministranty, medvědi, čarodějnice, živoucí květiny, řezníci s prasnicí, labutě, spidermani, strašidla, kati a mnoho krásných dalších masek se zúčastnilo v úterý 12. února tradičního masopustního veselí v ulicích Skalné a na sále LB Minerals.

Foto: Ivan Utěkal

Veselé čarodějnice řádili v hasičské klubovně...

Článek

Tradiční skalenský masopust se pořádajícím dobrovolným hasičům opět vydařil a měl obrovský ohlas. Tato tradice se každoročně pořádá v úterý před popeleční středou - zmínka o prvním masopustním průvodu je z konce padesátých let minulého století. Za jeho vznik a dlouholetou tradici má zásluhu parta nadšenců z řad místních hasičů, kteří s přispěním města, sponzorů a přátel hasičů tuto každoroční masopustní veselici pořádají.

V místní hasičské zbrojnici se v úterý 12. února jako každoročně od odpoledních hodin scházely maškary a vyčkávaly při hudbě a pití na 17. hodinu, kdy se otevřou vrata a vyběhnou medvědi, kteří vždy šlehají košťaty děti a dospělé pro jejich zdraví. Masky se seřadily před hasičskou zbrojnicí do masopustního průvodu a vyčkávaly na kapelníka, který dává pokyn a zahájí tak vždy hudební pochod masopustního průvodu s kapelou Parohanka.

V čele průvodu, který procházel městem až k místnímu sálu, vedl kapelník kapelu Parohanka ve sváteční hasičské uniformě. Za kapelou vezl vyzdobený traktůrek na valníku rakev s Bakusem, za ní nesl farář kříž a žehnal maskám i přihlížejícím lidem. Za farářem kráčeli ministranti, rozhazovali dětem sladkosti a kropili kolem sebe živou vodu. Za nimi šel zvesela průvod kolem 100 masek. Průvod masek městem si nenechalo ujít okolo 700 lidí, kteří s radostí sledovali masopustní veselí cestou průvodu napříč ulicemi města až k sálu LB Minerals.

Dechová kapela a průvod masek si tradičně cestou na sál napříč městem udělaly první zastaveníčko na náměstíčku pod kostelem sv. Jana Křtitele. Zde si masky tradičně vždy zatančí při hudbě a posilní se před další cestou na sál. Zde bylo k vidění, jak tancují nejrůznější masky, například živé květiny, labutě, spiderman, řezníci s prasnicí, kati, tovární komíny, ježibaby, muchomůrky, šmoulové a mnoho dalších zdařilých maškar.

Druhé zastaveníčko s tancem maškar proběhlo před 18. hodinou na konci cesty průvodu u sálu LB Minerals. Zde byli přihlížející zváni kapelníkem do prostoru sálu na pokračující masopustní veselici s hudbou a tancem. A dále na vyhodnocení masek z průvodu a bohatou tombolu.

Tradičně bylo na masopustní zábavě zajištěno pět druhů jídel a všechny druhy pití. Překvapením večera bylo zdařilé vystoupení ženského tanečního souboru Trnky-Brnky ze Skalné.

Konec masopustu nastal po úterní půlnoci, kdy začala Popeleční středa. Sálem se v doprovodu smuteční hudby nesla rakev s Bakusem a po krátkém řečnickém loučení se za přispění faráře a ministrantů otevřelo víko rakve a nastalo postní čtyřicetidenní období až do Velikonoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám