Hlavní obsah

Masopust v Královském Poříčí letos zpestří valentýnský jarmark a pohřbívání basy

Novinky, Milan Hloušek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Staré české tradice spojené s oslavou masopustu ožijí v sobotu 7. února v Královském Poříčí na Sokolovsku. Volba krále karnevalu, předávání klíče od brány obce, veselý průvod maškar či pohřbívání basy. To všechno jsou lidové obyčeje, které v posledních letech zažívají návrat a přitahují pozornost.

Foto: Milan Hloušek

Maškarní procesí se shromáždí v 11 hodin před radnicí v Královském Poříčí.

Článek

Ne jinak tomu bude i v Královském Poříčí, kde masopustní rej vyvrcholí bujarým karnevalem na nádvoří historického Statku Bernard.

Maškarní procesí se shromáždí v 11 hodin před radnicí a požádá starostu obce o povolení k provádění masopustní koledy. Ten zároveň zvolí krále masopustu a podle tradice mu předá na jeden den vládu nad celou vsí. Kdo převezme symbolický zlatý klíč od brány obce a sklidí bouřlivý potlesk, je pokaždé velkým překvapením.

„Zvolený král masopustu pak za velkého halasu usedne na koňský povoz a nechá se v čele průvodu dovézt až na Statek Bernard. Za zvuků harmoniky ho doprovodí průvod maškar a davu lidí, kteří si tuhle podívanou nebudou chtít nechat ujít,“ přiblížil atmosféru tradičního masopustu jednatel Statku Bernard Miroslav Makovička.

Letošní karneval organizátoři spojili s oslavou svátku zamilovaných. „Trhy na Statku Bernard bývají zaměřené především na řemesla. Tentokrát jsme se však rozhodli, že je pojmeme jako valentýnský jarmark, kde lidé budou moci nakoupit pěkné dárečky pro své milované,“ uvedla organizátorka kulturních akcí na Statku Bernard Romana Vlková.

Nouze nebude ani o dobrou zábavu. Nabitý program slibuje soutěže pro děti i dospělé, hranou scénku v podání habartovských četníků v dobových kostýmech či vystoupení loutkového divadla Pimprle z Karlových Varů. „K lidové veselici odpradávna patřila muzika. Proto nám atmosféru ve stylu starých masopustů přijede navodit Karlovarská dechová čtyřka,“ poznamenala Vlková.  

Kdo se na karneval vypraví kvůli zabijačkovým pochoutkám, nebude zklamán. Na Statku totiž otevřou velkou hodovní místnost, kde si jedlíci pochutnají na pečených žebírkách, prdelačce, jitrnicích i tlačence s cibulí. Vstup na raut je zpoplatněný s tím, že strávníci mohou sníst, co se do nich vejde.

Velké finále karnevalu přijde v 15 hodin, kdy dojde na pohřbívání basy, což je tradiční rozloučení s obdobím masopustu a zahájením postních dnů bez muziky a veselic. „Zesnulou basu ponesou na márách postavy v černých pláštích a společně se smutečním průvodem ji pohřbí. Tak symbolicky skončí poslední den hojnosti a veselí,“ vysvětlila význam staré lidové zvyklosti Vlková.

Karneval na Statku potrvá od 11 do 15 hodin. Vstupné je dobrovolné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám