Hlavní obsah

Masopust v Královském Poříčí láká na Valentýnský jarmark i zabijačkové hody

Novinky, Milan Hloušek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezaměnitelná atmosféra masopustních rejů zavládne v sobotu 6. února v Královském Poříčí. Lidé si podle tradice dopřejí čas hodování a karnevalového veselí, které je obdobím hojnosti mezi dvěma postními dobami. A jak je zde v Královském Poříčí zvykem, do ulic vyjde i masopustní průvod.

Foto: Milan Hloušek

Vyhlášení Krále masopustu v Královském Poříčí.

Článek

Maškarní procesí se sejde v 11 hodin u zámečku, odkud po půl hodině vyrazí s velkou slávou na Statek Bernard, kde bude pro veřejnost připravený bohatý kulturní program a poctivé zabijačkové hody.

„Sraz průvodu je před zámečkem, kde starosta vyhlásí krále masopustu a podle zvyklosti mu předá na jeden den vládu nad Královským Poříčím, což bývá stvrzeno předáním vladařské koruny a symbolického klíče od brány obce. Letos bude na nejlepší masku navíc čekat lákavá odměna v podobě volné vstupenky na zabijačkový raut. Další dvě soutěžní ceny pak budou uděleny za originalitu a nápaditost. Prozradit také mohu, že výhrou v tomto případě bude bohatá výslužka z masopustní hostiny,“ prohlásil jednatel Statku Bernard Miroslav Makovička.

Letošní karneval organizátoři opět spojili s oslavou svátku svatého Valentýna. „Jelikož na další víkend připadá svátek zamilovaných, rozhodli jsme se, že masopust rozšíříme o Valentýnský jarmark, kde lidé budou moci kupovat ručně vyráběné dárky pro své milované,“ uvedla organizátorka kulturních akcí na Statku Bernard Romana Vlková.

Valentýnské trhy však nenabídnou pouze originální výrobky od zručných řemeslníků, ale i spoustu nejrůznějších dobrot. Prodejní stánky budou plné čerstvých uzenin, sýrů, perníků a kdo bude chtít, může ochutnat lahodné likéry nebo křupavé trdelníky. „Velké oblibě se těší zabijačkový raut v hodovní síni, kam je sice vstup zpoplatněný, člověk za to ale může spořádat, co se do něho vejde. Šéfkuchař pro jedlíky připraví pečená žebírka, prdelačku, jitrnice i výtečnou tlačenku s cibulí,“ láká na masopustní hody Miroslav Makovička. 

Doprovodný program slibuje soutěže pro děti, loutkové představení karlovarského divadélka Pimprle nebo vystoupení dětí z Mateřské školy v Královském Poříčí. „K lidové veselici odpradávna patřila muzika. Proto nám atmosféru ve stylu starých masopustů přijede navodit Karlovarská dechová čtyřka,“ poznamenala Romana Vlková s tím, že četníci z Praporu SOS Falknov nad Ohří si pro diváky připravili hranou scénku v dobových kostýmech.

Velké finále karnevalu přijde ve 14.45 hodin, kdy čestná smuteční salva doprovodí pohřbívání basy, což je tradiční rozloučení s obdobím masopustu a zahájení postních dnů bez muziky a veselic. „Zesnulou basu ponesou na márách postavy v černých pláštích a společně se smutečním průvodem ji pohřbí. Tak symbolicky skončí poslední den hojnosti a veselí,“ vysvětlila význam staré lidové zvyklosti Romana Vlková. Karnevalové povyražení na Statku Bernard včetně Valentýnského jarmarku potrvá od 11 do 15 hodin. Vstupné je dobrovolné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám