Hlavní obsah

MAS Šumperský venkov vypíše nové dotační výzvy na podporu regionu

Novinky, Petra Kucinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První dotační výzvy budou vyhlášené koncem letošního roku. Zkrátka nepřijdou obce, podnikatelé ani neziskové organizace působící na území MAS Šumperský venkov.

Foto: Petra Kucinová

Vybavení a technika pro hasiče

Článek

Po téměř dvou letech byla schválena Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Místní akční skupiny (MAS) Šumperský venkov. Díky ní bude moci místní akční skupina na svém území, které tvoří 16 obcí na Šumpersku, do roku 2023 podpořit projekty dotacemi za téměř 70 miliónů korun. Oproti finančním prostředkům alokovaných v minulém dotačním období (2007-2013) jde o více než trojnásobek. Rozšířily se i oblasti, které bude moci podpořit.

V obcích území MAS Šumperský venkov budou podpořeny například rekonstrukce tříd ve školách a školkách, stavby chodníků a přechodů pro chodce a komunitní centra. Podpory se dočkají i vlastníci národních kulturních památek a hasiči.

Výrazná podpora bude směřovat na rozvoj podnikatelských aktivit v regionu. „Chceme podpořit zejména podnikatele a malé firmy. Na drobné investiční dotace ale dosáhnou i vlastníci lesů a zemědělci,” uvedl předseda MAS Šumperský venkov Radim Sršeň.

Neziskové organizace mohou získat dotace na projekty v oblasti prorodinných opatření jako třeba dětské tábory nebo aktivity zaměřené na sociální inkluzi.

„První dotační výzvy budou vyhlášeny do konce roku 2017. Budou zaměřené na bezpečnost v dopravě, hasičské jednotky, podnikatelské investiční projekty a investice do lesní techniky,” vyjmenoval Sršeň. „Výzvy v ostatních oblastech plánujeme vypsat po novém roce. Již nyní však konzultujeme projektové záměry ze všech oblastí,” připomíná Radim Sršeň.

Místní akční skupina je neziskovou organizací tvořenou veřejným, neziskovým a soukromým sektorem. Jednou z jejích aktivit je rozvíjet region prostřednictvím poskytování EU dotací pro podnikatele, obce a neziskové organizace.

Žádosti o dotace MAS Šumperský mohou podávat žadatelé z obcí: Bludov, Dolní Studénky, Dlouhomilov, Hrabišín, Hraběšice, Libina, Loučná nad Desnou, Oskava, Nový Malín, Petrov nad Desnou, Rapotín, Sobotín, Rejchartice, Velké Losiny, Vernířovice, Vikýřovice.

Konkrétní termíny a podrobnosti k dotačním možnostem najdete na www.sumperskyvenkov.cz/dotace/.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám