Hlavní obsah

Martin Roušal ovládl soutěž na Festivalu dřeva v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc
Aktualizováno

Již XI. ročník Festivalu dřeva se konal v sobotu 12. září v Ostravě na Slezskoostravském hradě. Za přítomnosti šestnácti finalistů z České republiky se konala soutěž Stihl Timbersports Czech Series v náročných a adrenalinových disciplínách dřevařské práce.

Foto: Josef Zajíc

XI. ročník Festivalu dřeva,Ostrava 12.89.2015 Stack Saw. Řezání klasickou motorovou pilou.

Článek

Festival dřeva vznikl na platformě poznání a neutichajícího zájmu široké veřejnosti o les, dřevo a přírodní zdroje.

Klade si za cíl informovat širokou veřejnost a děti o přírodě, lese a rozvíjet vztah místních komunit k prostředí kde žije. Chce ukázat dřevo ve všech jeho podobách a demonstrativní formou informovat o ekologii, přírodě a přírodních materiálech. Zejména děti se na XI. ročníku Festivalu dřeva v Ostravě mohly dozvědět poučné informace.

Nabídka byla veliká, byly předvedeny ukázky z práce se dřevem, interaktivní soutěže pro děti, zvěřinové hody a bohatý kulturní program, který v 16:30 uzavřela kapela Katapult.

Na hlavním podiu od 13:00 hodin se sešlo šestnáct chlapů jako hory, aby bojovali o body, sekundy a minuty a o tituly nejvyšší v soutěži STIHL TIMBERSPORTS CZECH SERIES. Akci moderoval Kamil Bílský.

Soutěž obsahovala čtyři disciplíny, ve kterých se postupně utkávali postupně dva borci, kteří byli nasazeni podle výsledků předchozí soutěže. Dřevěné špalky si každý borec předem vylosoval a s nimi pak pracoval. Na dodržování pravidel dbali Pavel Verner, Jan Brabec a vicemistr světa Martin Komárek.

První disciplína byla STIHL Stock Saw - řezání klasickou motorovou pilou: disciplínu vyhrál Vítězslav Soukup, který špalek dřeva o síle 40 cm dvakrát řezem nahoru a dolů přeřízl za 0:12,20 minuty.

Druhá disciplína Standing Chop byla doménou pozdějšího vítěze celé soutěže Martina Roušala. Stojící kmen široký v průměru 30 cm přesekal super ostrou sekerou vážící asi 3,5 kg za  23,14 minuty.

I třetí disciplínu Single Buch - řezání ruční pilou, měl ve svých rukou Martin Roušal, který kmen šířky 40 cm přeřízl za 0:14,45 minuty.

Ve čtvrté disciplíně Underhand Chop - přesedávání ležícího kmene prokázal svoji kvalitu opět Martin Roušal. Kmen průměru 32 cm suverénně přesekal nejrychleji v čase 0:24,37.

Martin Roušal (1991) se tak stal nejlepším soutěžícím, na kterého platilo hodnocení soutěže: "Jde fascinující adrenalinový sport, při kterém síla rozhoduje a přesnost vítězí!"

Celkové výsledky: 1. Martin Roušal - 57 bodů 1:16,98. 2. Jan Holub - 50 bodů 1:41,46. 3. Jan Kazimír 48 bodů 1:51,88.

Po soutěži divákům předvedl své špičkové umění nejlepší dřevař současnosti Martin Komárek v exhibičním vystoupení při práci s extrémně rychlou pilou v disciplíně Hot Saw a v náročné činnosti přesekávání kmene ve výšce více než 2,5 m - Springboard.

Diváci byli ze všech výkonů soutěžících a také exhibičních výkonů Martina Komárka nadšeni. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám