Hlavní obsah

Malý koncert zahájil v Kaplance vernisáž výstavy s překvapivou návštěvností

Novinky, Petr Hejna

Protivínské turistické informační centrum krom služeb pro výletníky po jihu Čech provozuje i muzeum a galerijní prostory v podkrovní galerii. Stálé expozice doplňují výstavy nejen pod trámy krovů, ale i v přízemí budovy na náměstí, nacházející se proti vchodu do kostelíku sv. Alžběty.

Foto: Václav Turek
Článek

Předmětem místních výstav bývají jak práce výtvarné, tak fotografické. V úterý 3. září zde byla zahájena výstava fotografií tří autorů z Písecka, trvale v této lokalitě žijících, avšak původem z Prahy. To naznačuje i titul výstavy Křtěni Vltavou, dnes na jihu žijící a tvořící, a to s číslovkou 2, jelikož se jedná o návrat stejné trojice s novými pracemi do nádherného prostředí Kaplanky.

Přestože poslední dobou nebývá účast na vernisážích nikterak patřičná, ba přímo tristní, tato se mimořádně vyvedla - ať již to bylo díky předem oznámenému podávání občerstvení či stejně tak avizovanému krátkému hudebnímu vystoupení, nebo vzhledem k ideálnímu počasí pro požádání "venkovní párty" na nádvoří, je ve finále vcelku vedlejší.

Zásadní je, že dorazil překvapivý počet desítek návštěvníků. Právě vzhledem k nádhernému počasí mohl akustický set kapely 2 Generations proběhnout venku, kde stará kašna na kamenném nádvoří posloužila i jako servírovací stůl.

Výstava potrvá do 27. října tohoto roku, samozřejmě k vidění jsou stálé expozice, jako zoologické muzeum koster i vycpanin exotických zvířat (mnoho z nich jsou ostatky zvířat dovezených z Afriky Ing. Josefem Vágnerem do zoo ve Dvoře Králové) a náhled na svět a práci básníka a výtvarníka Jiřího Koláře.

Příjemným výletem v okolí je například přírodní památka, soustava rybníků Zelendárky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám