Hlavní obsah

Malíř Jiří Máška vystavuje současně v Praze a Českých Budějovicích

Novinky, Roman Škoda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jiří Máška má svůj program stále velmi nabitý. Řeč je pochopitelně o výstavách. Své o tom ví jedna z neprestižnějších galerií ve střední Evropě, pražský Topičův salón, kde si lze obrazy či sochy zmíněného autora prohlédnout.

Foto: Petr Kubát

Článek

23. října se konala vernisáž, která se svým průběhem stala nezpochybnitelným úspěchem, a snad se jednalo i o jednu z nejhonosnějších kulturních akcí, kterou Jiří Máška v České republice kdy zorganizoval.

Vše vypuklo chvíli po 18. hodině. Programem doprovázel svým charismatickým projevem známý překladatel Petr Hnilo, který svou odbornou, leč i humornou interpretací zaujal a pobavil nejednoho návštěvníka.

O start kulturního prožitku se postaral Pepa Nos, písničkář či herec vedlejších rolí, přičemž mezi jeho nejznámější hity patří například Agent sí aj ej nebo Země je kulatá. Poté došlo na básníka Petra Vače a v neposlední řadě zazpíval nadšeným pozorovatelům operní pěvec a herec Roman Škoda, jenž figuruje ve Státní opeře nebo hostuje například v Hudebním divadle Karlín.

Dorazilo asi 150 lidí od laiků až po znalce, kteří Jiřího Mášku a jeho tvorbu znají již po desetiletí. Výstava Máškových děl potrvá do 20. listopadu.

Pavel Diviš, podnikatel a dlouholetý sběratel Máškovy tvorby, zcela věcně osvětlil Máškovu scénu: „Jeho obrazy visí v mnoha galeriích po celém světě („Komunista na kole“ byl opakovaně zapůjčován do Musea of Modern Art v N.Y.). Jen letos již vystavoval v Bruselu, Košicích, New Yorku, Pekingu a po skončení této výstavy jede vystavovat do Bologně, kam byl vybrán jako jeden z dvanácti nejzajímavějších současných umělců.“

S Máškovou tvorbou jsou spojené obrazy, kromě Komunisty na kole, který je neprodejný, například Želví Ninja tančí kozáčka na Rudém náměstí, Princezna z kamenolomu, Slučovací sjezd ČSSD a KSČM nebo Vzpomínky na Karibik. Názvy obrazů budí kontroverzi, která je spojená s názory a zkušenostmi autora především s minulým režimem, který jej donutil emigrovat do USA. 

Na svou domovinu, kde vyrostl, ovšem autor nehodlá zapomenout. O tom svědčí skutečnost, že od 3. listopadu vystavuje svá díla společně se sochařem Tomášem Havlíkem v radniční výstavní síni v Českých Budějovicích na náměstí Přemysla Otakara II. Výstava potrvá do 6. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám