Hlavní obsah

Malí čtenáři z Holešovska soutěží o knižní perly

Novinky, Dana Podhajská

Lovci perel se symbolicky stali nejmladší čtenáři holešovské Městské knihovny. Ta se vedle další v kraji a Česku zapojila do soutěže, která má dětí více vést k četbě.

Foto: Dana Podhajská

Pasování prvňáčků do řad čtenářů patří k dalším aktivitám holešovské knihovny.

Článek

„Inspirovali jsme se hrou, kterou původně připravili kolegové v Hradci Králové, a chceme, aby se čtení pro děti stalo dobrodružstvím. Aby zvýšilo jejich zájem o knihu a aby si malí čtenáři uvědomovali, co čtou a naučili se s knihou pracovat,” vysvětlila cíl soutěže Hana Zaoralová z dětského oddělení holešovské knihovny. 

Soutěž se podle knihovnice stala velmi rychle populární. „Až nás to překvapilo, děti reagovaly od prvních dnů, kdy jsme ji spustily a pozitivní ohlasy máme i od rodičů,” dodává.

Čtenáři mají za úkol hledat v policích knihy označené speciálním symbolem, knihy si půjčit, přečíst a odpovědět na připravené otázky. Za každou knihu se správné zodpovězenými otázkami dostanou perlu. Lovci s nejdelší šňůrou budou na závěr odměněni. Menší motivační akce připravují holešovského knihovnice pro děti i během roku. Za každý splněný úkol navíc je čeká odměna. Lovcem se až do příštího podzimu může stát každý registrovaný čtenář.

Podle vedoucí holešovského knihovny Ireny Železné má dětské oddělení přes devatenáct tisíc svazků. Letos knihovna koupila pro děti a mládež do 15 let 525 nových knih a registruje 629 dětských čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám